Analytiker: – IS rekrutterer høyt utdannede pakistanere

IS bruker sosiale medier aktivt, og høyt utdannede, velstående mennesker forsøkes nå vervet til ekstremistene, ikke nødvendigvis for å iføre seg bombevest, men for å bidra til IS' utstrakte propagandamaskineri. Foto: Dado Ruvic (Reuters / NTB scanpix)
IS bruker sosiale medier aktivt, og høyt utdannede, velstående mennesker forsøkes nå vervet til ekstremistene, ikke nødvendigvis for å iføre seg bombevest, men for å bidra til IS' utstrakte propagandamaskineri. Foto: Dado Ruvic (Reuters / NTB scanpix)

IS skal nå være i ferd med å rekruttere høyt utdannede, velstående pakistanere til ekstremistbevegelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gamle bildet av en militant mann med bakgrunn fra en stamme i et fjellområde, iført tradisjonelle klær med bandolærer fulle av ammunisjon slengt over skulderen, er byttet ut, sier analytiker Bruce Hoffman. direktør ved Center for Security Studies ved Georgetown University i Washington.

Den nye generasjonen er «høyt utdannede, kosmopolitiske, universitetsutdannede pakistanere med middelklassebakgrunn som er i stand til å finne frem i verden, enten det er virtuelt eller fysisk, enkelt og med selvsikkerhet. De kan bruke sosiale medier, krysse grenseoverganger, og de glir sømløst inn i samfunnene rundt seg. De utgjør den nye forsterkningen til terrorgruppene», sier Hoffman.

Les også: Ny rapport: – Kan nærme seg slutten for IS

Høytstående forsøkt vervet

Folk med høy utdanning kan få tilbud om lederstillinger i IS, og bli del av det mektige propagandaapparatet, for eksempel ved å produsere sofistikerte videoer som spres i sosiale medier. Den pakistanske journalisten Hasan Abdullah sier han selv ble forsøkt rekruttert til IS. Som journalist ville han ha vært et fint tilskudd til ekstremistgruppens propagandamaskineri, ble han fortalt under et rekrutteringsmøte. Han svarte at han er glad i livet og ikke har ønsker om å bli med på noe sånt.

Episoden skal ikke være den eneste. Nyhetsbyrået AP melder om flere tilfeller der IS forsøker å rekruttere studenter ved universiteter, leger, advokater, journalister og forretningsmenn i Pakistan, mens kvinneaktivistgrupper forsøkes benyttet til å samle inn penger. IS har med rekrutteringsfremstøtene begynt å konkurrere med pakistanske Taliban og al-Qaida, som også er i ferd med å lete etter mer enn bare folk som vil sprenge seg.

Les også: Tsjetsjenias leder: – Russiske spioner infiltrerer IS i Syria

– Kø for å sprenge seg selv

– Det er for tidlig å si om det er al-Qaida eller IS som vinner konkurransen om de velstående og utdannede rekruttene, påpeker Raja Umer Khitab, som leder Karachi-politiets antiterrorgruppe.

– I Pakistans største by, havnebyen Karachi, står IS sterkt, både ved å ha utført en rekke angrep og gjennom et nettverk som går under radaren, påpeker Khitab.

Han advarer og sier det er stort potensial for at IS kan vokse i Pakistan, ikke bare fordi landet har mange sunnimuslimske ekstremister, men også fordi det er utbredt motstand mot sjiamuslimer i de samme miljøene.

– Å finne folk som er villige til å ta på seg en bombevest og sprenge seg selv er enkelt. Det finnes hundrevis, tusenvis, sier Abdullah.

Les også: 70.000 islamske lærde med fatwa mot IS

Professorer

En etterretningskilde opplyser til nyhetsbyrået AP at flere professorer ved universiteter i Pakistan er blitt innbrakt til avhør, mistenkt for å støtte IS og for å forsøke å rekruttere studenter.

Huma Baqai, som er professor ved det USA-støttede Institute of Business Administration i Karachi, mener det finnes radikaliserte professorer som arbeider ved noen av landets mest kjente universiteter. «De bruker klasserommene til å forme studentenes hjerner. Ingen gransker hva som skjer i klasserommene», sier Baqai.

Les også: — Russland ønsker allianse mot IS

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus