Ofrene for eks-lærerens overgrep får 7,1 millioner i oppreisning

Advokat Per Espen Eid forsvarer en tidligere musikklærer som i Gjøvik tingrett er tiltalt for en lang rekke seksuelle overgrep mot mindreårige barn.
Advokat Per Espen Eid forsvarer en tidligere musikklærer som i Gjøvik tingrett er tiltalt for en lang rekke seksuelle overgrep mot mindreårige barn. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 100 fornærmede får til sammen 7,11 millioner kroner i oppreisning etter å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av en tidligere musikklærer som er tiltalt i Gjøvik tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppreisningsbeløpet er fremforhandlet mellom partene parallelt med at straffesaken har gått for Gjøvik tingrett de siste to månedene. Kravet fra bistandsadvokatene, som samlet beløper seg til 7,11 millioner kroner, er akseptert av den tidligere musikklæreren etter forliksforhandlinger, ifølge forsvareren hans, advokat Per Espen Eid.

– Han innser at han har påført mange av de fornærmede traumer som gir grunnlag for oppreisningserstatning. Dette er hans bidrag til å gjøre rettssaken litt mindre belastende for de fornærmede, sier Eid til NTB.

Over hundre ofre

Tiltalen, som omfatter 225 punkter og 110 fornærmede – de aller fleste av dem jenter fra 9 til 15 år, er trolig en av de mest omfattende overgrepstiltalene som er behandlet i en norsk domstol. De aller fleste av forholdene er overgrep begått i nettbaserte snakkekanaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spesielt etter nettbaserte overgrep føler de fornærmede dyp skam og spesielt ofte at det de er blitt utsatt for, er deres egen skyld, siden de har deltatt aktivt, blant annet ved å sende bilder og videoer, sa psykologekspert Ida Enemo i retten tirsdag ettermiddag.

Selv om skadevirkningene etter nettovergrep synes mindre alvorlige enn etter fysiske overgrep, er de av samme art, ifølge psykologen.

Les også: Overgrepstiltalt orket ikke være til stede i retten

Tiltalte erkjenner

Den 50 år gamle mannen erkjenner det aller meste av tiltalen, og har erklært seg som pedofil med behov for behandling. Han synes nå å konsentrere seg om å kjempe mot en dom på forvaringsstraff – en straffeform som gjør det mulig å holde ham i fengsel på ubestemt tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Straffeutmålingen er nå det resterende rettslige stridsmomentet i den omfattende saken etter at oppreisningskravet nå trolig er avgjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Normalt underlegges også oppreisningskrav rettsbehandling ved at partene argumenterer for om det skal gis oppreisning og eventuelt hvor mye som skal tilkjennes fornærmede. Til slutt er det retten, som på samme måte som når det gjelder straffeutmåling, vurderer rettspraksis og retningslinjer og til slutt bestemmer hvor mye som tilkjennes i oppreisning.

Les også: Overgrepstiltalt slått ned i retten på Gjøvik

Retten avgjør

Partene regner med at forliket blir tatt inn i dommen slik det er forhandlet frem for at det skal få rettskraft og fordi det skal være mulig for de fornærmede å gå til Kontoret for voldsoffererstatning for å få forskuttert pengene. Tiltalte vil neppe ha betalingsevne i overskuelig fremtid.

De drøyt 7 millioner kronene skal fordeles på drøyt 100 fornærmede, deriblant de tre tenåringsjentene den nå 50 år gamle mannen fysisk forgrep seg på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Koordinerende bistandsadvokat Inger Marie Støen legger betydelig vekt på at det er retten og dommerne som avgjør hvor stor oppreisning som skal tilkjennes i hvert enkelt tilfelle. Men trolig vil de falle ned på det som er fremforhandlet partene imellom.

– Forhåpentlig vil retten legge til grunn at dette resultatet er greit, men det vet man ikke før dommen foreligger, sier Støen til NTB.

Les også: Ekstra sikkerhet etter voldshendelse i Gjøvik tingrett