Staten får medhold i lukkede dører under befaringene i Breivik-saken

Anders Behring Breivik har saksøkt staten for det han mener er lovstridige soningsforhold. Breivik drepte 77 mennesker under terrorangrepene 22. juli 2011.
Anders Behring Breivik har saksøkt staten for det han mener er lovstridige soningsforhold. Breivik drepte 77 mennesker under terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk Presseforbund mener det er svært uheldig at mediene ikke får anledning til å se Anders Behring Breiviks soningsforhold med egne øyne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Breiviks sivile sak mot staten:

  • Anders Behring Breivik ble i august 2012 dømt til 21 års forvaring med ti års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall alvorlig såret.
  • Breivik har siden pågripelsen i 2011 sittet som eneste fange i Norge med bestemmelser om et særlig høyt sikkerhetsnivå, først ved Ila fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien fengsel.
  • I 2013 anmeldte Breivik fengselsledelsen ved Ila, samt daværende justisminister Grete Faremo (Ap) for torturlignende soningsforhold på grunn av langvarig isolasjon. Han hevdet seg også utsatt for psykisk mishandling gjennom stadige fysiske ransakelser og ytringsforbud. Saken ble henlagt med begrunnelsen «intet straffbart forhold bevist».
  • 1. juli 2015 stevnet Breivik staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Dette gjelder særlig Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham.
  • Saken skal opp i Oslo tingrett 15. mars. Av sikkerhetshensyn føres saken i gymsalen i høysikkerhetsfengselet i Skien.
  • Fire dager er satt av til saken, og det skal føres åtte vitner. Det skal også gjennomføres befaringer i Ila og Skien fengsler.

Breivik har ved flere anledninger forsøkt å etablere kontakt med høyreekstreme meningsfeller, og han har masseutsendt brev til personer som har ytret støtte til terrorhandlingene 22. juli 2011.

Det kommer frem i Regjeringsadvokatens sluttinnlegg til Oslo tingrett. Advokat Marius Emberland avviser kategorisk at soningsforholdene til Breivik er i strid med menneskerettighetene, slik Breivik hevder i søksmålet mot staten.

Kommunikasjonen ut fra Skien fengsel «må ses i lys av hans politiske ekstremisme og ønsket om å etablere celler som kan medvirke i oppbyggingen av ekstremistiske nettverk», skriver Emberland.

Det svært strenge kontrollregimet Breivik er underlagt i fengselet – blant annet gjennomlesing av samtlige inn- og utgående brev – er riktignok et inngrep i hans privatliv, medgir Emberland. Men inngrepet er godt innenfor menneskerettighetene, fordi nettverksbyggingen kan «skade vitale samfunnsinteresser», hevder han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Anders Behring Breivik får alltid førsteprioritet

Tre rom og kjøkken

Emberland hevder dessuten at sett under ett er soningsforholdene til Breivik «godt innenfor» det som tillates av Menneskerettighetsdomstolen. Det er dessuten gjort flere oppmykninger i restriksjonene siden Breivik ble plassert i varetekt for snart fem år siden.

«Han har tre ulike rom som han disponerer – bocelle, studiecelle og treningscelle, og han kan bevege seg fritt mellom disse», skriver Emberland, som ramser opp en rekke andre «goder» Breivik kan benytte seg av daglig, blant annet:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Daglig tilbud om lufting i luftegård, også i et lufteområde som er større enn det anstalten normalt disponerer.
  • Får lage mat og vaske tøy selv.
  • Han får besøk, omfattende korrespondanse og telefonkontakt.

Breivik har dessuten tilgang til datamaskin og annet skriveverktøy, samt TV og Playstation, poengterer Emberland.

Les også: Retten vil se Breiviks soningsforhold med egne øyne

Nødvendig kontroll

Anders Behring Breivik drepte til samen 77 mennesker da han 22. juli 2011 detonerte en bombe utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet i Oslo og kjørte til Utøya, hvor AUF holdt sommerleir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo tingrett dømte han året etter til 21 års forvaring. Det medfører trolig at han blir sittende under svært strenge vilkår «i svært lang tid», slik advokat Øystein Storrvik formulerer det i sitt sluttinnlegg.

Storrvik anfører at soningsforholdene utgjør umenneskelig og nedverdigende behandling av Breivik, og at Breivik har «klare isolasjonsskader» som ikke kan behandles medisinsk.

Oslo tingrett har satt av fire dager til å behandle søksmålet Breivik har anlagt mot staten, ved Justisdepartementet. Av praktiske og ikke minst sikkerhetsmessige hensyn, kommer saken til å bli ført i et provisorisk rettslokale i fengselets gymsal.

Les også: Vil ha Breivik-rettssak i gymsalen i Skien fengsel