19-åring tiltalt for drap på kameraten – skal ha planlagt å brenne skole

Politiet på stedet der drapet skjedde i Mandal i april i fjor.
Politiet på stedet der drapet skjedde i Mandal i april i fjor. Foto: Espen Sand / NTB scanpix

En 19-årig mann er tiltalt for å ha drept kameraten Joakim Ophaug Røksland i Mandal i fjor. Han skal i tillegg ha planlagt å tenne på et skoleauditorium mens en rekke medelever var der.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalen, som lyder på forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, ble forkynt tirsdag, skriver Fædrelandsvennen.

18-årige Joakim Ophaug Røksland ble funnet drept på Ime i Mandal i Vest-Agder 22. april 2015. Kameraten ble pågrepet og siktet for forsettlig drap.

Aktuelt med forvaring

Statsadvokat Beate Rullestad Jansen varsler at det er aktuelt å legge ned påstand om forvaring. Ifølge tiltalen ble 18-åringen stukket med en bajonett og en machete, etter at kameraten først teipet fast beina og armene hans. Etter drapet truet 19-åringen til seg en bil og kjørte til ei veikro, der han truet til seg ei flaske vann, heter det i tiltalen.

Ifølge VG mener politiet at 19-åringen la en plan om å brenne ned auditoriet ved skolen han gikk på et tidspunkt da det var flere titalls medelever samlet der, og dessuten hatt som mål å bli skutt og drept av politiet etter massedrapet.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på hva han, eller eventuelt andre, har forklart i avhør, sier statsadvokat Jansen.

Spørsmål om tilregnelighet

19-åringen erkjenner at han knivstakk kameraten, opplyser forsvareren hans, advokat Gøran Møller-Christiansen.

– Temaet for straffesaken er om han har skyldevne – altså var tilregnelig – da drapet fant sted. Det vil fra denne side anføres at han dømmes til tvungen behandling og ikke fengsel, sier forsvareren til VG.

Ifølge avisa er to av de tre sakkyndige som undersøkte 19-åringen, i tvil om tilregneligheten hans. De har konkludert med at det dreier seg om en «uspesifisert ikke-organisk psykose».

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tidligere bekreftet at de kjente til mannen. Han skal ha skaffet seg to AK-47-geværer og planlagt å dra til Irak for å slutte seg til de kurdiske Peshmerga-styrkenes kamp mot ekstremistgruppa IS.

Saken kommer opp for Kristiansand tingrett 12. april, og dermed ble ikke kommunelegen i Mandal hørt med ønsket om å utsette den til etter at elevene som kjente offeret, har hatt eksamen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus