Ønsker bedre behandlingstilbud for barn som begår overgrep

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ønsker et bedre behandlingstilbud for barn som begår overgrep. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ønsker et bedre behandlingstilbud for barn som begår overgrep. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I Sverige får barn som begår overgrep behandling ved en egen institusjon. Nå tar flere til orde for et lignende tilbud i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Internasjonal forskning slår fast at mellom 30 og 50 prosent av alle seksuelle krenkelser eller overgrep mot mindreårige begås av andre barn, skriver Aftenposten.

Både Sverige og Danmark har riksdekkende klinikker der barneovergripere kan få behandling. I Norge får noen barn tilbud om dagbehandling, men flere steder risikerer man at ungdom som har utført overgrep plasseres på samme institusjon som overgrepsofre.

– Norge er det eneste skandinaviske landet hvor det ikke er kompetanse om tilbud til barn og ungdom som har forgrepet seg seksuelt på andre barn, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad i KrF til Aftenposten. Han lover samtidig å ta saken opp til behandling på Stortinget.

Psykologspesialistene Monica Jensen og Helle Kleive har arbeidet med barn og unge som begår overgrep i ti år. De mener kunnskapsnivået bør styrkes, slik at alle utsatte barn i hele landet får riktig behandling.

– Men slik det er i dag er det et postnummerlotteri. Hvor du bor er utslagsgivende for hva slags hjelp du får. Vi trenger flere institusjoner, og det beste er om staten tar ansvar. I dag er arbeidet i for stor grad preget av ildsjeler og lokalt initiativ, sier Jensen og Kleive.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus