Mor til Columbine-drapsmann ønsket sønnen død

Se det sterke intervjuet med Sue Klebold i vinduet over.

Sue Klebold (66) sier i et intervju at hun ba til Gud om at sønnen Dylan måtte dø da hun hørte at han drepte sine medelever.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er 17 år siden Dylan Klebold (17) og Eric Harris (18) tok med seg halvautomatiske våpen, pistoler og hjemmelagde bomber til Columbine High School og drepte 12 av sine medelever og en lærer før de tok livet av seg selv.

Bakgrunn: Dette var Columbine-massakren

– I det øyeblikket ba jeg om at han skulle dø

For første gang velger mor til en av drapsmennene, Sue Klebold, å snakke ut om hva hun følte og tenkte da hun fikk vite hva som var i ferd med å skje på Columbine, og hva hun har følt og tenkt i årene etterpå.

– Jeg husker at jeg tenkte at hvis dette er sant, hvis Dylan skader andre mennesker, så må han bli stanset. Og i det øyeblikket så ba jeg til Gud om at han skulle dø. At Gud skulle stanse ham, ikke la han skade noen, sier Sue Klebold til ABC News, mens tårene presser seg frem.

Hva gikk galt?

I de 17 årene som har gått har hun brukt mye tid på å reflektere over hva som gikk galt. Hva skjedde med sønnen hennes? Når begynte det å gå nedover med ham? Hvilke signaler og tegn var det hun hadde oversett?

– Noen ganger virket han distansert og stille, og jeg husker at jeg spurte han om han hadde bra, om han alt var greit. Han svarte bare at han hadde mye lekser og at han ville legge seg. Og så lot jeg det gå. Hadde jeg visst det jeg visste nå hadde jeg ikke latt det gå, forteller en åpenhjertig mor.

I 2004 ble det lagt fram en rapport som slo fast at politiet femten ganger hadde hatt kontakt med Eric Harris og Dylan Klebold gjennom en periode på to år før den fatale aprildagen i 1999. Til en viss grad dreide det seg om såkalte «revestreker», men Harris og Klebold var også involvert i innbrudd og hærverk.

Følte at hun var en god mor

FBI har tidligere sagt at foreldrene til Harris og Klebold visste at barna hadde problemer, men at de var av den oppfatning at de var i ferd med å håndtere det, at problemene ble tatt hånd om.

Sue Klebold sier i intervjuet at hun følte og trodde at hun var en god mor. Hun følte seg trygg på at Dylan kunne snakke med henne om ting som plaget han.

– Så en del av sjokket var å innse at hva jeg trodde om hvordan jeg levde og hvordan jeg oppdro sønnen min var noe jeg hadde funnet opp i hodet mitt. Han levde i en helt annen verden enn meg.

Les også: Columbine-skuespill skal forhindre skolemassakre

Tenker på ofrene hver eneste dag

Ikke en dag passerer uten at Sue tenker på ofrene for den grusomme massakren, og deres familier. Ofte reflekterer hun over hva hun hadde følt om det var noen andres barn som hadde drept hennes sønn og ikke omvendt.

– Jeg hadde følt det på akkurat samme måte som de mødrene gjorde og gjør, det vet jeg at jeg hadde gjort.

Grunnen til at Sue Klebold ønsker å stå frem og fortelle sin historie er fordi hun håper det kanskje kan forebygge flere skolemassakre.

Mellom desember 2012 og desember 2014 var det 95 skolemassakre i USA.

Personvernpolicy