Monika-saken: Politiet må øve på etterforskning

Arkivbilde av Monika Sviglinskaja, som ble funnet død på Sotra i 2011. En 33-åring er siktet for å ha drept henne.
Arkivbilde av Monika Sviglinskaja, som ble funnet død på Sotra i 2011. En 33-åring er siktet for å ha drept henne. Foto: Handout / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksadvokaten pålegger politiet å øve på etterforskning. Det er blant de konkrete tiltakene etter gjennomgangen av Monika-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksadvokaten slutter seg i det vesentligste til synspunktene i arbeidsgruppens rapport i saken om dødsfallet til åtteårige Monika Sviglinskaja i Sund på Sotra 14. november 2011.

Saken etterforskes som drap, og en 33-åring er siktet.

Politimesterens plikt

– I sitt avsluttende brev understreker Riksadvokaten også politimestrenes rett og plikt til å handle når vedkommende blir gjort oppmerksom på forhold som gir grunn til å stille spørsmål ved behandlingen av en straffesak i distriktet», heter det i en pressemelding mandag.

– Aktiv etterforskningsledelse i den enkelte sak, utdanning i slik ledelse, bruk av etterforskningsplan og tiltakskort i alvorlige straffesaker og etterforskningsøvelser er noen av Riksadvokatens tilrådinger og pålegg til politi- og påtalemyndigheten etter saken», heter det videre.

Les også: Notat viser hvorfor politiet holdt fast på selvmord i Monika-saken

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må sette av tid til øving

Blant annet bes politidistriktene om å sette av tid til øvelser på etterforskning av større saker.

«De som skal ha sentrale roller i slike saker, må på forhånd vite hva som skal gjøres. For å få en god start må en ha en plan for hvordan en skal organisere seg og hvilke tiltak som skal iverksettes. Personene som skal fylle de ulike rollene, må kjenne disse og ha prøvd dem. En tenker da på roller som påtaleleder, politifaglig etterforskningsleder, åstedskoordinator, avhørsleder, leder av tipsmottak og pårørendekontakter. For at dette skal fungere sammen, må det øves, heter det i et brev til statsadvokatembetene, politimestrene og Kripos-sjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Uenighet om DNA i Monika-saken

Kritikk av politiet

Politiet i Hordaland har fått massiv kritikk for håndteringen av Monika-saken. Ni måneder etter dødsfallet var konklusjonen at det trolig dreide seg om et selvmord, og saken ble henlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jentas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen ba tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen se på saken. Det daværende Hordaland politidistrikt avgjorde i mai 2014 at etterforskningen skulle gjenopptas. Morens tidligere samboer ble senere samme år pågrepet og siktet for forsettlig drap. Han nekter skyld.

Les også: Varsleren i Monika-saken er årets navn i VG

Knusende rapport

Spesialenheten for politisaker har ilagt politidistriktet en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten, men ingen enkeltpersoner ble straffet.

En uavhengig rapport fra Advokatfirmaet Wiersholm konkluderer med at ledelsen i Hordaland politidistrikt kom med «ulovlig gjengjeldelse» og ikke lovpålagt beskyttelse da politimannen Robin Schaefer varslet om feil i etterforskningen. Som følge av kritikken trakk politimester Geir Gudmundsen seg.

Les også: Statsadvokat: – Meget klanderverdig av Monika-varsler

Monika-saken:

* En drapsetterforskning ble satt i gang da åtte år gamle litauiske Monika Sviglinskaja ble funnet død hjemme i Sund på Sotra 14. november 2011. Ni måneder senere konkluderte politiet med at det trolig var selvmord og henla saken.

* Jentas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen ba tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen se på saken. Han kritiserte henleggelsen. Hordaland politidistrikt avgjorde i mai 2014 at etterforskningen skulle gjenopptas.

* 21. oktober 2014 ble morens tidligere samboer pågrepet og siktet for forsettlig drap. Han nekter skyld.

* 9. februar 2015 konkluderte en rapport fra en arbeidsgruppe utnevnt av Riksadvokaten, med at etterforskningen bar preg av alvorlige mangler.

* 13. februar ga politimannen og varsleren Robin Schaefer ut en bok der han er svært kritisk til ledelsens håndtering av saken.

* Spesialenheten for politisaker ila 25. februar Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten i Monika-saken. Ingen enkeltpersoner ble straffet.

* 17. mars 2015 klagde Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, Spesialenhetens avgjørelse inn for Riksadvokaten.

* 26. mai 2015 avviste Politidirektoratet morens krav om 200.000 kroner i oppreisningserstatning.

* 25. juni 2015 kom en uavhengig rapport fra Advokatfirmaet Wiersholm. Den konkluderer med at ledelsen i Hordaland politidistrikt kom med «ulovlig gjengjeldelse» og ikke lovpålagt beskyttelse av Robin Schaefer da han varslet om feil i etterforskningen.

* 26. juni 2015 trakk politimester Geir Gudmundsen seg som politimester i Hordaland etter kritikken i Wiersholm-rapporten.

* 1. februar 2016 kunngjorde Riksadvokaten sin tilslutning til synspunktene til arbeidsgruppa. Blant annet tilrår eller pålegger Riksadvokaten aktiv etterforskningsledelse i den enkelte sak, utdanning i slik ledelse, bruk av etterforskningsplan og tiltakskort i alvorlige straffesaker og etterforskningsøvelser.