Flere pågrepet etter nye protester i Stockholm

Politiet snakker med innvandringsmotstandere som demonstrerer i Stockholm. De klarte å holde dem og flere hundre motdemonstranter fra hverandre. Foto: Marcus Ericsson (TT / NTB scanpix)
Politiet snakker med innvandringsmotstandere som demonstrerer i Stockholm. De klarte å holde dem og flere hundre motdemonstranter fra hverandre. Foto: Marcus Ericsson (TT / NTB scanpix)

Svensk politi arresterte tre menn etter en ny innvandringskritisk demonstrasjon i Stockholm lørdag, dagen etter at gjenger av svartkledde og maskerte menn angrep mørkhudede barn i sentrum av byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Aftonbladet var de pågrepne tre polske menn som mistenkes for mishandling. En av dem sympatiserer med den høyreekstreme gruppa Nordisk ungdom på sosiale medier.

Tidligere lørdag samlet rundt 100 innvandringsmotstandere seg til en demonstrasjon på Norrmalmstorg mot flyktninger.

De ble møtt av rundt 200 motdemonstranter som ropte slagord mot de høyreekstreme, men politiet greide å holde gruppene fra hverandre.

En halvtime etter at demonstrasjonene var over, var det et større slagsmål i sentrum av Stockholm, like ved NK, der de tre polakkene ble pågrepet.

Bakgrunn: Voldsomme angrep i Stockholm

Angrep barn

Kvelden før var politiet og vektere i sammenstøt med et hundretall maskerte menn som hadde oppfordret til å gi enslige flyktningbarn den «straff de fortjener».

– Målet deres var å samle folk for å utøve vold mot flyktningbarn, sier en talskvinne for politiet, Towe Hägg, til Aftonbladet.

Hun viser til at mennene, mange av dem iført finlandshetter og armbind, delte ut løpesedler med teksten «Det er nok nå!».

– Flygebladene de delte ut, hadde som formål å samle personer til å begå forbrytelser mot enslige flyktningbarn, sier Hägg.

Les også: Eksplosjon i Stockholm kan ha vært fyrverkeri

Nynazister hyller

Det er uklart om det var fotballpøbler som sto bak angrepet, slik politiet sa de hadde fått meldinger om tidligere på kvelden. Men andre øyenvitner avviser at det var fotballpøbler.

– Jeg så kanskje tre personer som ble slått. Dette var ikke fotballbråk. Jeg ble ganske redd og gikk der ifra, forteller et øyenvitne.

Den nynazistiske gruppen Svenska Modståndsrörelsen omtalte sent fredag kveld bråket på sin hjemmeside og hyllet fotballpøblene for å ha «ryddet opp» blant kriminelle innvandrere.

Les også: Politiet inn mot høyreekstreme i Stockholm

Hjemløse barn

Ingen av utlendingene som ble angrepet fredag kveld, har anmeldt forholdet, noe politiet innstendig oppfordrer dem til å gjøre.

Men politiet vil neppe motta noen anmeldelser, siden barna de maskerte mennene ville angripe, er en gruppe på rundt 300 barn og unge i alderen 15 til 20 år.

De er åpenbart hjemløse, holder til i sentrum der de livnærer seg av småkriminalitet, og holder seg langt borte fra politi og myndigheter, ifølge Svenska Dagbladet.

– Disse barna er både kriminelle og ofre, men mørketallet er stort ettersom de ikke går til politiet, sier Patrik Ungsäter i Stockholmspolitiet. Han insisterer på å kalle dem barn og sier de har dårlige erfaringer med politiet i sine hjemland.

De fleste av dem er fra Marokko og Afghanistan, og de holder til i området rundt Stockholms sentrale togstasjon.

En avdeling i politiet samarbeider med sosialmyndighetene om å nå frem til de unge guttene med det mål å få dem inn i systemet.

Les også: Mann skutt og drept ved gangvei i Stockholm

Personvernpolicy