Birgitte Tengs-saken blir første sak for cold case-enheten

Åstedet der Birigitte Tengs ble funnet drept i 1995.
Åstedet der Birigitte Tengs ble funnet drept i 1995. Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye cold case-enheten i Kripos skal nå forsøke å løse Birgitte Tengs-saken. Det 20 år gamle drapet blir enhetens første sak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før nyttår ba daværende Haugaland og Sunnhordland politidistrikt den nye enheten for uoppklarte saker om å gå gjennom Birgitte Tengs-drapet.

– Enheten har spesialiserte etterforskere som vil kunne se på saken med nye øyne. Vi har et ønske om at både taktiske og tekniske undersøkelser skal gjennomgås. Vårt klare mål er å løse saken, sier Steinar Langholm, fungerende leder i Sør-Vest politidistrikt.

Kripos har nå svart positivt på henvendelsen, men understreker samtidig at etterforskningen vil være svært krevende.

Spesialistgruppe

Enheten for uoppklarte saker består av en seksjonsleder, en politiadvokat, tre drapsetterforskere, en kriminaltekniker, en kriminalanalytiker og en psykologspesialist.

Gruppen ledes av politiinspektør Espen Erdal. Han hadde selv en rolle i etterforskningen av Tengs-saken. Det er derfor utpekt en annen hovedetterforsker til å lede de nye undersøkelsene. Dette er viktig for at etterforskerne skal se på saken med nye øyne, understreker politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår enhet vil gå gjennom saken for å se om det, med dagens etterforskningsmetoder og teknologi, kan ligge nye muligheter for en oppklaring, sier Erdal.

Bakgrunn: Dette er cold case-enheten til Kripos

Fetteren ble frifunnet

Birgitte Tengs ble funnet drept nær hjemmet på Karmøy 6. mai 1995. Hun var 17 år gammel.

To år senere ble fetteren hennes pågrepet og siktet for drapet. Han ble først funnet skyldig i Karmsund herredsrett, men så frifunnet etter anke til Gulating lagmannsrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fetteren håper nå at saken blir løst.

– Det er en skandale at saken har ligget i 20 år og tildelt minimale ressurser, sier fetterens forsvarer, Arvid Sjødin, til VG.

Les også: Flere nye tips etter bok om Birgitte Tengs-drapet

Erstatningssak

Til tross for at fetteren ble frifunnet i lagmannsretten, ble han dømt til å betale erstatning til Tengs' foreldre fordi retten mente det var sannsynlighetsovervekt for at han hadde begått drapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har i etterkant dømt den norske staten til å betale 25.000 euro i erstatning til fetteren. Han har fått 1,2 millioner kroner i erstatning og oppreisning fra staten etter straffesaken.

En ny erstatningssak var oppe til behandling i Oslo tingrett i fjor. Fetteren krever økonomisk kompensasjon fra staten for påkjenningene i forbindelse med drapssaken, men kravet ble avvist.

Les også: Birgitte Tengs-bok slakter politiets arbeid med drapssaken

Bok og podkast

I fjor ble det skapt ny interesse for den uløste drapsgåten gjennom en bokutgivelse.

I boka «Hvem drepte Birgitte Tengs?» lanserte journalist Bjørn Olav Jahr flere alternative teorier om hvem som kunne stå.

– Min helt klare oppfatning er at fetteren aldri skulle vært siktet. Det politi, påtalemyndighet og rettsvesen har gjort mot ham, er i mine øyne klare overgrep, sa Jahr til NTB i forbindelse med boklanseringen.

Les også: Birgitte Tengs fetter krever erstatning

Birgitte Tengs-saken:

* Birgitte Tengs (17) ble funnet drept nær hjemmet på Karmøy 6. mai 1995.

* To år senere ble Tengs' da 19 år gamle fetter dømt for drapet på sin kusine.

* Fetteren anket og ble året etter frikjent i lagmannsretten, men han ble samtidig dømt til å betale Tengs foreldre oppreisning i en sivil sak, der det gjelder andre beviskrav. Erstatningskravet er senere ettergitt, men dommen står ved lag.

* Fetteren har flere ganger forsøkt å få saken gjenopptatt uten hell.

* Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dømte 2003 den norske staten til å betale erstatning til fetteren, fordi erstatningsdommen gikk for langt i å forutsette at fetteren var skyldig.

* I fjor ble det skapt ny interesse for saken både gjennom en bokutgivelse og gjennom VGs podkast «Uløst».

* Birgitte Tengs-saken blir nå den første saken som tas opp av den nye cold case-enheten i Kripos.