Tjen Folket kommer i rettens søkelys

Kjell Gunnar Larsen (t.v.) regnes som hovedmannen i straffesaken mot åtte tidligere ledere og sentrale ansatte i SOS Rasisme. På bildet er han sammen med sin forsvarer, advokat John Christian Elden.
Kjell Gunnar Larsen (t.v.) regnes som hovedmannen i straffesaken mot åtte tidligere ledere og sentrale ansatte i SOS Rasisme. På bildet er han sammen med sin forsvarer, advokat John Christian Elden. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Koblingene til kommunistgruppen Tjen Folket vil bli et sentralt tema i rettssaken som nå er i gang mot åtte tidligere lederskikkelser i SOS Rasisme. Sju av de åtte nekter straffskyld på samtlige tiltalepunkter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den åttende tiltalte erkjente delvis straffskyld på ett av punktene.

De åtte som er tiltalt i saken, er alle tidligere ledere og sentrale ansatte i SOS Rasisme. De anklages for grovt bedrageri i forbindelse med omfattende medlemsjuks i årene etter 2005.

– Det er en fellesnevner at samtlige tiltalte har vært eller er medlemmer av Tjen Folket, slik vi har oppfattet det, sier politiadvokat Hallvard Gardshol Bjørndal.

Han er aktor i straffesaken der åtte tidligere ledere og ansatte i SOS Rasisme er tiltalt for grovt bedrageri.

Det er ikke straffbart i seg selv å være medlem av Tjen Folket, understreker politiadvokaten. Men koblingen kan være viktig for å forstå de tiltaltes motiver.

– Spørsmålet er hva som har vært formålet med det de har gjort, sier Bjørndal til NTB.

Nektet skyld

Da rettssaken startet i Haugaland tingrett mandag, nektet sju av de tiltalte straffskyld på samtlige tiltalepunkter.

Kjernen i saken er omfattende medlemsjuks i årene etter 2005. Ved å blåse opp tallene skal SOS Rasisme ha skaffet seg mer enn 16,8 millioner kroner i offentlig støtte som organisasjonen ikke hadde krav på.

Flere av de tiltalte anklages også for å ha tømt kontoer i SOS Rasisme da støtten ble krevd tilbake. Kjell Gunnar Larsen (59), som regnes som hovedmannen i saken, skal ifølge tiltalen ha overført rundt 2,6 millioner kroner fra SOS Rasisme til sin egen bankkonto.

Selv mener 59-åringen at all støtte som SOS Rasisme fikk, var innenfor regelverket. Han vil kjempe for full frifinnelse.

– Vi håper at vi i løpet av denne rettssaken får satt en sluttstrek for denne heksejakten, sier Larsen til NTB.

«En kraftig byrde»

Larsen ble raskt omringet av presse da han kom til tinghuset i Haugesund mandag formiddag. Han var ikke udelt positiv til oppmerksomheten.

– Jeg tok nettopp en mann fra Dagbladet i hånden, sa Larsen spøkefullt til sine forsvarere Erik Lea og John Christian Elden.

– Har du med deg desinfisering? spurte Lea.

Dagbladet var blant mediene som var i front da skandalen ble rullet opp i 2009 og 2010. Siden den gang er SOS Rasisme blitt felt i flere sivile søksmål, før organisasjonen til slutt ble slått konkurs i 2013.

Ifølge Larsen har det vært en påkjenning.

– I sju– åtte år har denne saken ligget på oss og på meg som en kraftig byrde, sier han.

Ytre venstre

Larsen ble med i SOS Rasisme allerede i 1989. Han var hovedkasserer og daglig leder i organisasjonen i en årrekke. Han regnes også som en av grunnleggerne av Tjen Folket.

Den hemmelighetsfulle gruppen ligger på ytre venstre fløy. På sin egen nettside fordømmer Tjen Folket straffesaken mot de tidligere lederne i SOS Rasisme som «statlig undertrykking av politisk opposisjon».

I bevisføringen i dagene og ukene som kommer, vil aktoratet legge vekt på å kaste lys over koblingen mellom de to organisasjonene.

Brøt ut

Den eneste som erkjente delvis skyld da rettssaken startet, var Bård Eskild Frantzen (37). Han beskrives som en avhopper fra SOS Rasisme og Tjen Folket.

Da Frantzen ble bedt om å oppgi personalia i retten, ønsket han ikke å si adressen høyt. Det var av hensyn til egen sikkerhet – fra de medtiltalte.

Frantzen har tidligere stått fram både i pressen og i retten for å fortelle om hvordan SOS Rasisme ifølge ham jukset for å skaffe seg mer penger. Blant annet skal han ha vært vitne til at både medlemslister og lister over kursdeltakere ble forfalsket.

Franzen har også sagt at han er blitt angrepet og truet av medlemmer av Tjen Folket etter at han selv trakk seg ut.


Les også: SOS Rasisme dømt for juks, fikk likevel støtte

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus