Meny

Ett skritt nærmere beslutning om utlevering av Krekar

Mulla Krekar under det forrige fengslingsmøtet i Oslo tingrett. Fredag møter han selv ikke i retten, som avgjør varetektsspørsmålet som såkalt kontorforretning. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Behandlingen av begjæringen om å utlevere mulla Krekar til Italia er i gang, opplyser PST. Fredag blir det avgjort om Krekar skal holdes i varetekt i fire nye uker.

– Vi har mottatt alle dokumenter vi forventer fra Italia vedrørende begjæringen om utlevering. Slik saken står nå, er den klar for vurdering om utlevering kan skje. Den prosessen er påbegynt og forventes å pågå med en tilstrekkelig framdrift, sier politiadvokat Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

PST skal neste uke ha et møte med italienske myndigheter. Men hvem de skal møte, hva møtet skal handle om, og hvor det skal skje, ville Aalling fredag ikke si noe om.

– Jeg har ingen ytterligere kommentarer, sier hun til NTB.

Krever forlenget varetekt

Oslo tingrett vedtok fredag at både 59 år gamle Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, og hans medsiktete, en 42 år gammel iraker bosatt i Drammen, kan holdes varetektsfengslet i tre nye uker i påvente av behandlingen av utleveringsbegjæringen. Det melder NRK.

Begge er siktet i Italia for terrorplanlegging og for å ha vært en del av det angivelige terrornettverket Rawti Shax. Italienske myndigheter mener organisasjonen utgjør en umiddelbar fare, og krever de to utlevert.

Krekar møtte ikke selv i retten fredag. Etter samtykke fikk domstolen avgjøre spørsmålet ved såkalt kontorforretning, opplyser hans forsvarer, advokat Brynjar Meling, til NTB.

Les også: Eksperter i tvil om anklagene mot Krekar

– Psykisk tortur

Krekars medsiktete møtte derimot i retten, der han motsatte seg forlenget varetekt og sa seg ikke straffskyldig.

– Jeg er uskyldig. Jeg har ikke gjort noe straffbart og har heller ikke hatt planer om det, sier han.

Han hevder hele saken er iscenesatt av norske myndigheter for å få Krekar ut at landet.

– Jeg er trukket inn i dette for å gjøre saken større, sier irakeren, som legger til at de 1.400 timene han har sittet fengslet, har vært psykisk tortur.

Bakgrunn: Politiet: – Krekar planla terroraksjoner i Norge

– Urett begått mot meg

Blant annet har han bare fått se sine tre barn i til sammen fire timer.

– Det er en urett som blir begått mot meg, sa han og felte en tåre i retten.

42-åringen erkjenner imidlertid å ha reist til Italia og hatt kontakt med den angivelige hovedmannen i Krekars antatte terrornettverk, kurderen Abdul Rahman Nauroz, som han også har hatt besøk av i Norge. Italiensk politi har i flere år overvåket Nauroz.

42-åringens forsvarer Solveig Kristine Høgtun mener saken mot hennes klient er tynn. Hun fikk torsdag oversendt tre ringpermer med bevismateriale fra den italienske etterforskningen.

– Dette er et altfor dårlig grunnlag til å sikte ham for å ha medvirket i en terrororganisasjon, sier hun.

Les også: Stortingsrepresentanter: – Godt nytt hvis Krekar utleveres

Varsler anker

Det er foreløpig uklart når retten skal behandle selve utleveringsbegjæringen. Men både Høgtun og Meling varsler at dersom retten kommer fram til at deres klienter kan utleveres, vil de bruke alle ankemuligheter som tenkes kan.

Det kan samtidig innebære at deres klienter blir sittende lenge i fengsel.

– Det er jo en vurdering man må ta. Men det handler jo også om hvor lang tid etterforskningen i Italia vil ta, sier Høgtun til NTB.

Les også:

Krekar kom til retten med plakat: «Hvor er mine menneskerettigheter?»

Gule: – Ingen bevis for at Krekar er terrorist

Krekar dømt for drapstrusler mot Erna Solberg

Krekar-venner dømt i Sveits

Krekar-saken i Italia:

* Natt til 12. november ble Najmuddin Faraj Ahmad (59), kjent som mulla Krekar, pågrepet i fengsel, etter at italiensk politi siktet ham for terrorplanlegging. Han er mistenkt for å være leder for terrororganisasjon Rawti Shax som skal ha tilknytninger til Den islamske staten (IS).

* I alt ble ti personer pågrepet i Nord-Italia og Storbritannia, tre personer er pågrepet i Norge, mens fire er pågrepet i Finland og Sveits. De 16 pågrepne er kurdiske irakere, som Krekar, og kosovoalbanere.

* Alle er siktet for internasjonal terrorisme. Politiets etterforskning har pågått i flere år.

* Rawti Shax' mål skal være å styrte regjeringen i Irak og erstatte den med et kalifat styrt av sharialov.

* Antiterrorpolitiet i Italia sier de kjenner til 15 tilfeller der irakiske kurdere er sendt i kamp i Syria og Irak gjennom Krekars nettverk.

* Rawti Shax skal ha kommunisert via internett og bistått med logistikk og økonomisk støtte for å rekruttere fremmedkrigere.

* Ifølge italienske etterforskere har Rawti Shax også planlagt angrep mot norske parlamentarikere og mot den britiske ambassaden i Oslo.

* En av de pågrepne i Norge, en 38-åring fra Fredrikstad, ble løslatt 18. desember. Han er norsk statsborger og kan derfor ikke utleveres, og politiet fant ikke grunnlag for å starte egen etterforskning.

* Den tredje pågrepne i Norge er en 42 år gammel iraker bosatt i Drammen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus