Politiet får trolig svar om 13-åringens dødsårsak

Se pressekonferanse med politiet om 13-åringens dødsfall klokken 13.30 i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet vil mandag ettermiddag orientere om hva etterforskningen har avdekket etter at en 13 år gammel jente døde på en hytte i Valdres. Sentralt for politiet blir å finne ut i hvilken grad jenta ble fanget opp av offentlige etater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsepersonell skal ha reagert på at 13-åringen som ble funnet død, var svært tynn, skriver VG.

Hun ble overført til en ny skole da moren flyttet til Valdres i høst, men skal ikke ha gått der, etter det politiet kjenner til.

Moren til jenta er siktet for grov omsorgssvikt og for å ha unnlatt å hjelpe datteren. Det var moren selv som ringte nødnummeret på nyttårsaften. Da personell fra luftambulansen kom til stedet, fant de jenta død, og de varslet straks politiet.

Dødsårsaken er ikke kjent, men politiet vil få den foreløpige obduksjonsrapporten mandag. Det er varslet en pressekonferanse mandag ettermiddag for å orientere om hva som er kommet fram hittil i etterforskningen.

Bekjente av jenta forteller til VG at hun har slitt med spiseforstyrrelser i lengre tid. Moren skal ha opplyst til bekjente at spiseforstyrrelsene førte til at datteren i fjor ble innlagt på sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uvisst når moren avhøres

Moren og jenta skal ha vært alene på hytta. Etter at datteren ble funnet død, ble moren ivaretatt av helsevesenet og lagt inn på sykehus.

Politiet bekrefter at siktelsen ble lest opp for henne, men på grunn av helsetilstanden har det ikke vært mulig å gjennomføre avhør.

Kvinnens forsvarer, advokat Håvard Fremstad, sier til NTB mandag at han fortsatt ikke har snakket med klienten.

– Jeg vil gjøre et forsøk i løpet av dagen, men det må gå via sykehuset. Det er vanskelig å si noe om når det kan bli aktuelt med avhør, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: 13-åring ble funnet død på en hytte

– Ny start

Jenta og moren var hjemmehørende i Bærum, men 13-åringen ble skrevet ut av skolen hun gikk på etter høstferien.

En nær bekjent av den siktede moren sier at familien har strevd med å komme seg på beina, samt at det var praktiske grunner på bostedet i Lommedalen som gjorde at de reiste til familiehytta i Valdres i høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De hadde tenkt å flytte ut av kommunen uansett for at hun skulle få en ny start, sier en bekjent av moren til Dagbladet.

Rektor Gretha Storevik ved Mølladammen skole i Bærum, skolen der jenta var elev til september, mente også at det var viktig å få starte med «blanke ark» da jenta flyttet til Valdres. I overføringsmøtet med den nye skolen ble det heller ikke nevnt noe om eventuelle problemer.

Sjekker med skole og barnevern

13-åringen gikk ifølge politiet ikke på skole etter at hun kom til Valdres, men ifølge NRK skal det ha blitt søkt om hjemmeundervisning for henne. Barnevernet var oppmerksom på jenta, bekrefter politiadvokat Julie Dalsveen i Innlandet politidistrikt.

I slutten av november ba barnevernet politiet sjekke om det var folk på hytta hvor mor og datter skal ha oppholdt seg. Da politiet var på stedet, var det ingen der, og de reiste derfor tilbake.

Dalsveen sier at det blir en prioritert oppgave i etterforskningen å ta rede på hvordan skole, barnevern og andre offentlige etater har vært involvert i saken.

Dødsfallet i Valdres:

* En 13 år gammel jente ble funnet død på en hytte i Valdres nyttårsaften. Saken ble først kjent i mediene søndag 4. januar.

* Moren til jenta er siktet for grov omsorgssvikt. Det er ukjent når hun vil være i stand til å avhøres.

* Den foreløpige obduksjonsrapporten er ventet mandag.

* 13-åringen var elev ved Mølladammen skole i Lommedalen i Bærum fram til i fjor høst, da moren tok henne ut av skolen og tok henne med til familiehytta i Valdres.