Her er videoen som viser at Erik Are Stedt ble kvalt på legevakta

Erik Are Tvedt (35) legges i bakken av to politikvinner og en mannlig ambulansesjåfør på legevakten november 2012. Sistnevnte holder et kvelertak på Stedt i 58 sekunder som fører til hans død.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erik Are Stedt døde under et basketak på legevakta i Oslo i 2012 etter å ha blitt kvalt i 58 sekunder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erik Are Stedt (35) døde under et besøk på legevakten mandag den 29. november 2012.

Rettsmedisinerne har konkludert med at dødsfallet skyldtes kvelning ved press mot halsen.

Stedt fikk diagnosen paranoid schizofreni som 15-åring. 29. november ender han opp på legevakten etter å ha oppsøkt politiet fordi han mener han blir forfulgt.

Bakgrunn: NRK publiserte video av dødsfallet på Oslo legevakt

Havner i basketak med politiet

Politiet forteller han at han er syk og tar han med til legevakten, ifølge NRK. Etter å ha ventet på å få hjelp en stund vil Stedt dra derfra. Det er da han havner i basketak med politiet.

Nå er videoen som viser hendelsesforløpet frigitt. Den består av klipp fra tre overvåkningskameraer fra legevakten.

Blir kvalt i 58 sekunder

I videoen, som du finner øverst i denne saken, kan du se hvordan Erik Are Stedt kjemper mot to politikvinner for å få forlate legevakten. De to kvinnene har ikke kontroll. De skal ha blitt redde og forsøker å sette håndjern på Stedt. Da griper en mannlig ambulansesjåfør inn for å hjelpe. Han tar et kvelertak på Stedt og holder grepet i 58 sekunder. Politikvinnene holder Stedts armer og setter på håndjern.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da de siden snur han rundt oppdager de at Stedt er blå i ansiktet og har sluttet å puste. De forsøker gjenopplivning, men til ingen nytte. Erik Are Stedt er død.

Saken henlegges

Spesialenheten for politisaker får saken på sitt bord, men den blir henlagt. Ambulansesjåføren blir ikke tiltalt for legemsfornærmelse med døden til følge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var overhodet ikke hans hensikt å skade noen, men å forebygge skade, sier ambulansesjåførens forsvarer, advokat Christian Hjort til NRK.

– Denne saken har vært gjenstand for en omfattende og grundig etterforskning, Videomaterialet utgjør en del av etterforskningsmaterialet, hvor den endelige konklusjonen var at det ikke forelå noe straffbart forhold hos min klient, forklarer han til statskanalen.

NRK i tre år har forsøkt å få utlevert denne videoen fra spesialenheten. Rikskringkasteren tok saken helt til Høyesterett som i forrige uke påla Spesialenheten å utlevere videoen til NRK.

Bakgrunn: NRK vant i Høyesterett – får se video fra legevakt