Tranby-saken: Enken dømt til lovens strengste straff

Advokatene Anders Westeng og Hilde Marie Ims mente Per Gunnar Asheim kan ha begått selvmord. Borgarting lagmannsrett trodde ikke på hypotesen og dømte enken til lovens strengeste straff, 21 års fengsel.
Advokatene Anders Westeng og Hilde Marie Ims mente Per Gunnar Asheim kan ha begått selvmord. Borgarting lagmannsrett trodde ikke på hypotesen og dømte enken til lovens strengeste straff, 21 års fengsel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Forsvaret vil i dagene opp mot jul ta stilling til om dommen i Tranby-saken gir grunnlag for en anke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble det kjent at Borgarting lagmannsrett har dømt enken etter Per Gunnar Asheim (57) til lovens strengeste straff, fengsel i 21 år.

Fagdommerne mener det ikke er mulig at han døde ved en ulykke eller ble drept av en ukjent gjerningsmann. Forsvarernes hypotese om at 57-åringen tok sitt eget liv samtidig som han arrangerte det slik at kona skulle bli mistenkt og dømt for drap, anser de som en umulighet.

– Vi får gå nærmere inn i dommen og se om det er mulighet for en anke. Det aktuelle ankegrunnlaget vil i så fall være saksbehandlingsfeil som kan ha hatt betydning for dommens innhold, sier advokat Hilde Marie Ims, en av domfeltes to forsvarere, til NRK.

Forsvaret og deres klient har nå to uker på seg til å avgjøre om de vil anke dommen til Høyesterett eller ikke.

3,6 millioner

– Vi er tilfreds med at lagmannsretten utmåler den straffen som er i tråd med vår påstand, sier aktor, statsadvokat Trude Elisabeth Sparre, til NTB.

Helena Asheim (54) ble frikjent for drapet i Drammen tingrett, men påtalemyndigheten anket, og lagmannsretten kom altså til motsatt konklusjon etter sju ukers hovedforhandling.

Hun har hele tiden nektet straffskyld for tiltalen om at hun drepte sin ektemann på Tranby i Buskerud påsken 2013. Frontline-direktøren ble funnet død i en utbrent bil på en parkeringsplass i Lier.

54-åringen er også dømt til å betale drøyt 3,6 millioner kroner i oppreisning og erstatning for tap av forsørger til barna. Hun fradømmes retten til forsikringsytelser, arv og til å sitte i uskiftet bo.

Lagmannsretten er enig med aktor i at det overlagte drapet isolert sett tilsier en fengselsstraff på 19 år. Retten mener fengsel i tre og et halvt år er passende for mishandling av barna og ektemannen, som hun også ble dømt for, og halvannet år for påvirkning av vitner. Det er litt lavere enn aktors påstand, men samlet sett blir straffeutmålingen den samme, altså 21 år.

Skjerpende momenter

Retten er tydelig på at det overlagte drapet veier klart tyngst og legger til at brannen er et skjerpende moment, enten Per Gunnar Asheim var i live eller ikke da hun tente på bilen.

Lagmannsretten er ikke i tvil om at Helena Asheim ble svært oppbrakt over at ektemannen på et møte i Fylkesnemnda støttet barnevernets krav om omsorgsovertakelse av barna bare dager før han ble funnet død.

Retten støtter aktoratet som mener at hun kjøpte en elektrisk kaffekvern som hun brukte til å lage en kraftig bedøvende pillecocktail. Videre i at hun på en eller annen måte fikk mannen til å innta disse stoffene sammen med alkohol, og at kona så iscenesatte det som skulle se ut som selvmord.

«Det er skjerpende at overlegget startet senest fire dager i forkant av onsdag 27. mars 2013 da hun gikk til innkjøp av kaffekvern og endte med at hun – blant annet ved å plassere en ølboks og en ginflaske i bilen, samt to sigarettsneiper Per Gunnar Asheim hadde røkt utenfor bilen – forsøkte å få det til å se ut som han hadde begått selvmord», heter det i dommen.

Videre finner retten det skjerpende at hun involverte ett av barna i kjøpet av en bensinkanne som hun fylte med diesel og brukte til å tenne på bilen ektemannen satt i.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus