Oscar Pistorius kjent skyldig i forsettlig drap

Oscar Pistorius må på ny møte i rettssalen etter at høyesterett erklærte at kjennelsen mot ham må endres.
Oscar Pistorius må på ny møte i rettssalen etter at høyesterett erklærte at kjennelsen mot ham må endres. Foto: Siphiwe Sibeko / Afp

Den drapsdømte idrettsutøveren Oscar Pistorius er skyldig i overlagt drap mener sørafrikansk høyesterett etter behandling av påtalemyndighetens anke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesteretts kjennelse, som er en skjerpelse av dommen Pistorius fikk ved forrige rettsbehandling, falt torsdag etter behandling av påtalemyndighetens anke. Straffen for Pistorius avgjøres senere. Det er ventet at idrettsstjernen vil få minst 15 års fengsel, ifølge flere nyhetsbyråer.

14. februar 2013 ble den sørafrikanske friidrettsstjernen pågrepet etter at kjæresten Reeva Steenkamp (29) ble funnet drept på badet i boligen hans i Pretoria.

I oktober 2014 ble Pistorius dømt til fem års fengsel for uaktsomt drap, halvparten av aktors påstand om ti års fengsel.

Pistorius Pistorius ble prøveløslatt i august 2015 etter å ha sonet ett år i fengsel. Opprinnelig skulle resten av dommen sones i husarrest i onkelens hus i Pretoria, men nå risikerer idrettsstjernen en langt strengere straff.

Les også: Sjokkert over Pistorius-frifinnelse

Overså bevis

Pistorius har forklart at han trodde det var en inntrenger i huset da han skjøt fire skudd gjennom badedøra og drepte kjæresten og modellen Steenkamp, i de tidlige morgentimene på valentinsdagen for to år siden.

Etter pågripelsen i fjor ble han tiltalt for overlagt drap, og deretter dømt for uaktsomt drap etter en sju måneder lang rettssak. Påtalemyndigheten anket både kjennelsen og dommen i saken.

Høyesterettsdommer Steven Majiedt påpekte under rettshøringen tidligere i november at domstolen overså sentrale bevis i rettssaken mot Pistorius, da aktor argumenterte for at idrettsstjernen skulle få en strengere straff. De sentrale bevisene gjaldt rekonstruksjonen på åstedet, som Majiedt mente at dommeren i den opprinnelige rettsbehandlingen hadde ignorert.

– Ufattelig

Den nye vurderingen av bevisene vil avgjøre om Pistorius visste at det var kjæresten, og ikke en innbruddstyv, som var på badet da han skjøt gjennom døren.

Dommeren Eric Leach uttalte torsdag at pistolen Pistorius brukte også talte mot hans selvhevdende uskyld

– Det er ufattelig at et rasjonelt menneske trodde at han kunne skyte mot dette mennesket med et tungt tjenestevåpen. Han må ha forutsett at personen på den andre siden av døren ville bli hardt skadd, uttaler Leach, som beskrev den tiltaltes vitnesbyrd som «vaklende og usant».

Den tidligere løpsstjernen var ikke til stede da kjennelsen ble lest opp, men han vil trolig fortsette å oppholde seg i husarrest mens han avventer ny rettssak.

Lettet

En talskvinne for den avdøde modellen og jusstudentens familie, uttalte torsdag at Steenkamps far er fornøyd og lettet over den nye kjennelsen. Familien vil også gjennomgå kjennelsen med juridisk hjelp i forkant av den nye rettssaken, melder Reuters.

29 år gamle Pistorius går under navnet Blade Runner på grunn av skinnene han bruker i stedet for sine amputerte bein. Han ble verdensberømt da han klarte å konkurrere på lik linje med verdensstjerner under London-OL i 2012.

Etter drapet på Steenkamp har Pistorius mistet alle kontrakter i forbindelse med idrettskarrieren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus