Meny

Politiet kan få lov til å hacke datamaskiner til mistenkte

Justisminister Anders Anundsen (Frp) påpeker at dataavlesing er et målrettet tiltak som må bli godkjent av en dommer. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil at politiet skal få lov til å hacke maskinen til mistenkte kriminelle og terrorister.

Justisministeren varsler at regjeringen jobber så fort de kan med et nytt lovforslag om nye politimetoder, skriver Aftenposten.

Han bekrefter at et forslag om såkalt dataavlesing vil være en del av det Stortinget skal ta stilling til.

– Vi jobber så fort vi kan, og jeg mener det er viktig og nødvendig å få det fort på plass. Vi ligger bak på metodesiden, og dataavlesing har PST etterlyst over lang tid.

Les også: Anundsen har bedt om ny trusselvurdering fra PST

Dataavlesing betyr kort og godt at PST eller politiet vil kunne få lov til å hacke datamaskiner slik at de kan lese alt som blir gjort og skrevet på maskinen. Da kan også informasjon som blir sendt kryptert, bli tilgjengelig for politiet.

Anundsen mener at dette tiltaket egentlig bare er en modernisering av hjemler som politiet og PST har.

– Det du tidligere kunne få med telefonavlytting, kan du nå få med dataavlesing.

Etter det Aftenposten har grunn til å tro skal det være klare minstegrenser for når dataavlesing skal tillates, på samme måte som for eksempel romavlytting eller telefonavlytting.

Les også: Anundsen: Får ikke sjekket asylsøkerne godt nok

Forslaget ble lagt frem av metodekontrollutvalget i 2009, og har vært omstridt, fordi det er svært inngripende mot dem det gjelder, og for personer som er i kontakt med dem som blir overvåket.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus