Lisa Holms drapsmann dømt til livstid og utvisning

En 35 år gammel mann fra Litauen er dømt til livstid i fengsel etter drapet på 17-år gamle Lisa Holm (innfelt) i Sverige i sommer. Foto: Politiet (Handout / NTB scanpix)
En 35 år gammel mann fra Litauen er dømt til livstid i fengsel etter drapet på 17-år gamle Lisa Holm (innfelt) i Sverige i sommer. Foto: Politiet (Handout / NTB scanpix)

Flere DNA-bevis felte 35-åringen som nå er dømt til livsvarig fengsel for drapet på 17 år gamle Lisa Holm i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapet på Lisa Holm:

  • 17 år gamle Lisa Holm forsvant på vei hjem fra jobb i Kinnekulle i Västergötland ved 18-tiden søndag 7. juni i år.
  • Politiet fattet mistanke da mopeden hennes ble funnet med nøkkelen i.
  • Et stort søk ble satt i gang, der nesten 900 frivillige var med.
  • Fredag 12. juni ble Holm funnet drept i et skap i en redskapsbod.
  • Politiet pågrep samme kveld en 35 år gammel litauer etter at han skal ha forsøkt å hindre letingen etter jenta. Hans 34 år gamle kone og 31-årige bror ble også pågrepet og avhørt, men de ble senere sluppet fri.
  • 35-åringen ble tirsdag 17. november kjent skyldig i drapet og dømt til livsvarig fengsel og utvisning. Han har hele tiden hevdet sin uskyld.
  • Dommen er i tråd med aktors påstand. Forsvareren har krevd full frifinnelse.


(Kilde: NTB-TT)

Nerijus Bilevicius fra Litauen er også dømt til utvisning fra Sverige og til å betale erstatning til jentas familie. Retten mener at det ikke er noen tvil om at 35-åringen er drapsmannen.

– Dette er ei ung jente, i prinsippet et barn, som er blitt overfalt av en voksen mann. Situasjonen må ha vært forferdelig skremmende for henne før hun døde, sier dommer Anna-Karin Lundberg i Skaraborgs tingrätt i Skövde etter at dommen falt tirsdag.

Påtalemyndigheten har under rettssaken vist til tekniske bevis og indisier, blant annet DNA-spor og blodspor fra den mistenkte på Lisa Holms klær. De danner også grunnlag for den fellende dommen. Retten har ikke festet lit til tiltalte, som hevder han er uskylding og sier han aldri har truffet jenta.

Bakgrunn: DNA veier tungt i rettssaken om Lisa Holm-drapet

Lokket til låve

17-åringen forsvant etter at hun forlot kafeen der hun hadde sommerjobb i Blomberg på Kinnekulle 7. juni. Ifølge dommen ble hun lokket til en låve i nærheten av 35-åringen, for så å bli overmannet, hengt og avkledd.

Fem dager senere ble hun funnet drept i en redskapsbod på en gård noen kilometer unna. 35-åringen ble pågrepet dagen etter.

Tingrätten mener at det ikke er noen tvil om at Lisa Holm ble drept, at det skjedde 7. juni, og at åstedet var en låve like ved kafeen der hun jobbet. Drapet ble begått i forrommet til låvens slakteavdeling.

Les også: – Drapet på Lisa Holm var seksuelt motivert

– Mange spor

– Det er DNA-bevis som har veid tyngst i bevisførselen, sier Lundberg til TT.

– Hadde det vært ett spor på et klesplagg, så hadde man kunnet godta det. Men nå er det så mange spor, både på åstedet og på funnplassen, sier hun.

Retten viser også til observasjoner av biltrafikken i område og 35-åringens oppførsel på funnplassen.

Dødsårsaken er ifølge rettsmedisinere kvelning, og funnene tyder sterkt på at hun døde som følge av at hun ble hengt, heter det i dommen.

Det er imidlertid forhold som tyder på at 17-åringen ikke var ved bevissthet da hun ble hengt. Det er ikke merker på veggene, og heller ikke noe som taler for at hun har beveget seg for å beskytte seg.

Les også: – Lisa Holm ble ikke drept der hun ble funnet

– Ikke psykiatri

Ingen av partene har begjært en rettspsykiatrisk undersøkelse av 35-åringen.

– Det er ikke funnet noe merkelig eller noe som signaliserer et behov for det, sa tingrettsdommer Anna-Karin Lundberg.

Ifølge dem som har vurdert mannen, har han fremstått «rolig og samlet». Dessuten har arbeidsgiveren beskrevet ham som arbeidsom, dyktig og vennlig.

Aktor Lars-Göran Wennerholm er fornøyd med dommen, som er i tråd med aktoratets påstand, men han forventer at dommen vil bli anket.

– Med tanke på hans innstilling, som hele tiden har vært at han er uskyldig, så er det vel ikke så rart hvis det kommer en anke, sier han til TT.

Les mer om saken:

Obduksjonsrapporten klar etter drapet på Lisa Holm

– Vi kan ikke forstå at Lisa er borte

Her tar de et siste farvel med Lisa (17)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus