KriminalitetSlik skal dataprogrammer komme politiet i forkjøpet

Planen er at politiet skal kunne sitte på operasjonssentralen og følge med på risikoområdet for kriminalitet.
Planen er at politiet skal kunne sitte på operasjonssentralen og følge med på risikoområdet for kriminalitet. Foto: Illustrasjon: Birgitte Blandhoel / Forskningsrådet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Teknologirådet mener tiden er inne for at norsk politi skal prøve dataprogrammer som forutse hvor og når kriminalitet forekommer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gjennom flere rapporter har vi fått en grundig og godt dokumentert analyse av tilstanden i norsk politi. Behovet for en bedre utnyttelse av potensialet i informasjons- og kommunikasjonsteknologi har vært et gjentagende tema, skriver Teknologirådet i sin rapport om forutseende politi.

Nå mener Teknologirådet politiet kan få opp kart som viser hvor og når det er forventet høy risiko for kriminalitet i løpet av patruljeskiftet.

Teknologirådet er et uavhengig, offentlig organ som gir råd til Stortinget og regjeringen om ny teknologi.

– I rapporten fra 22. juli-kommisjonen var erkjennelsen av at vi befinner oss i en teknologirevolusjon som har bidratt til store samfunnsendringer og at norsk politi må bli en del av denne. Erfaringene med forutseende politiarbeid er så interessante at vi oppfordrer norsk politi til å teste det ut, sier Teknologirådets prosjektleder Robindra Prabhu til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Robindra Prabhu har ledet prosjektet for Forutseende politi. Foto: Teknologirådet / Pressefoto
Robindra Prabhu har ledet prosjektet for Forutseende politi. Foto: Teknologirådet / Pressefoto

Les også: Ny teknologi lurer taggerne i fella

Utbredt i andre land

I USA, Storbritannia, Nederland, Sveits og Tyskland har politiet begynt å høste erfaringer med slike verktøy.

Statistikk på alt fra bevegelsesmønsteret til offer og gjerningspersoner, gatenett, belysning, rømningsveier og tid på dagen, har begynt å lage regnestykker som kan peke ut når og hvor kriminaliteten skjer.

Tanken er at teknologien skal hjelpe til å prioritere riktig sted og tid for patruljene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er flere ting politiet kan gjøre, men en åpenbar prioritering er jo å patruljere mer i områder man ser er spesielt utsatt. En annen ting kan være å bedre belysningen i området, og i ett tilfelle har man også prøvd klistremerker på dører som sier at her er det en hund, sier prosjektlederen.

Les også: Ny strategi mot datakriminalitet

Etiske problemstillinger

– Forutseende politiarbeid flytter dette fokuset fra større områder og grupper til spesifikke steder og individer. Det kan være nyttig og nødvendig, men flere etiske spørsmål melder seg når man bruker datanalyser for å bestemme hvilke steder og personer som fortjener mer oppmerksomhet fra politiet, skriver teknologirådet videre i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Personpredikasjoner kan ifølge rapporten fort være problematisk fordi det ikke omhandler enkeltpersoner, men grupper som viser statistiske sannsynlighetstrekk.


– Man skal aldri stole blindt på algoritmer, fordi systemene blir aldri noe bedre enn de dataene man putter inn. Derfor er vi avhengig av å prøver ut systemet i Norge. Et eksempel kan være at det arresteres flere svarte enn hvite for cannabisbesittelse i USA, enda man vet at det ikke brukes mer av minoritetsgrupper, sier prosjektlederen.


Stedspredikasjoner stiller rapportens seg mer positiv til da denne ikke retter seg direkte mot individet, men mot geografiske området.


Ifølge selskapet som selger et av verktøyene PredPol, har kriminaliteten gått ned med 13 prosent i Los Angeles og 27 prosent i Santa Cruz som følge av den nye arbeidsmetoden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse tallene må man likevel ta med en klype salt, da tallene ofte er presentert i samarbeid med de kommersielle aktørene. Derfor er vi veldig opptatt av åpenhet og tilsyn i et aktuelt prøveprosjekt, og kontakt med forskningsmiljøene i Norge, sier Prabhu.

Les også: Oppfordrer flere til å anmelde hatkriminalitet

– Drevet med dette i åresvis

Leder for Institutt for kriminologi ved Universitet i Oslo, Heidi Mork Lomell, sier til forskning.no at politiet har drevet med forutseteende politiarbeid i åresvis, men at det nye systemet er drevet frem av kommersialle aktører.

– Det nye er at man lover mer enn før – nemlig at kunnskapen om mønstre i kriminalitetsbildet skal gjøre at kriminaliteten kan forutsis, og at politiet dermed kan komme kriminaliteten i forkjøpet, sier kriminologen til nettstedet.

Lomell mener metoden er begrenset og ikke kan forutsi nøyaket hvor og når et lovbrudd vil skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tillegg er jeg skeptisk til hvilke tiltak politiet vil ta i bruk for å komme fremtidige lovbrudd i forkjøpet. Det er foreløpig for lite fokus på tiltakssiden, mulige kontraproduktive effekter, etiske problemstillinger og rettssikkerhetsutfordringer.

Tidligere i 2004 og 2005 tok Oslo-politiet i bruk geografiske informasjonssystemer for å få oversikt over området som var spesielt utsatt for lommetyverier, bilinnbrudd og vold.

Les også: Slutt på politibevæpningen

Ønsker pilotprosjekt

Slik lyder Teknologirådets anbefaling:

Teknologirådet anbefaler at norsk politi prøver ut såkalt stedsprediksjoner, i motsetning til personprediksjon. Stredsprediksjon rettes mot geografisk avgrensede områder og ikke mot enkeltindivider.

Teknologirådet ser for seg et pilotprosjekt, for eksempel i tre byer eller tettsteder i Norge. Oslo er et selvsagt område.

Målet er at forutseende politiarbeid blant annet skal gi ny kunnskap og styrke beslutningsgrunnlaget i det forebyggende kriminalitetsarbeidet.

Det er opp til justiskomiteen på Stortinget og/eller justisdepartementet å følge opp rådene fra Teknologirådet.

Forutseende analyser skal

  • sannsynliggjøre hvor og når risikoen for visse typer kriminelle handlinger øker
  • sannsynliggjøre hvilke personer som kan knyttes til en økt risiko for å begå fremtidige lovbrudd
  • sannsynliggjøre hvilke områder, grupper eller individer som har økt risiko som fremtidige kriminelle mål eller som politiet av andre grunner bør rette sin oppmerksomhet mot.
Forutseende politiarbeid bygger på antakelsen om at det ikke er helt tilfeldig hvor og når kriminaliteten finner sted, men at den ofte er konsentrert på visse steder og til bestemte tider. Gjennom bedre kunnskap om når og hvor den inntreffer, kan politiet analysere hvilke forhold på stedet som legger til rette for kriminalitet. Ved å endre disse betingelsene, ved for eksempel synlig politi, mer gatelys, eller andre tiltak, kan man forebygge ny kriminalitet.

Kilde: Teknologirådet