Meny

Birgitte Tengs' fetter i retten mot staten

Fetteren til Birgitte Tengs og faren hans vil ha økonomisk kompensasjon fra staten for byrdene de er påført som følge av at en sivilrettslig dom fremdeles står ved lag og utpeker fetteren som Tengs' drapsmann. Her fra rettssak i Stavanger 2011, etter at han mistet en jobb da det ble kjent at han var fetteren til Tengs. Her hilser han på den ene advokaten sin, Bent Endresen. Fokus Bank, som sparket den nyansatte siviløkonomen, tapte saken i 2011. Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ble frikjent for drapet på Birgitte Tengs (17), men har i 18 år følt seg uglesett og utpekt som drapsmann. Fetteren til Tengs mener staten må stå til ansvar.

Den 38 år gamle mannen ble pågrepet og siktet for drapet på kusinen Birgitte nesten to år etter at hun ble funnet drept nær hjemmet sitt på Karmøy i 1995.

Han ble først dømt i tingretten til 14 års fengsel for drapet, men deretter frifunnet av lagmannsretten 17. juni 1998. Samtidig gikk den sivile erstatningssaken mot ham, der han ble dømt til å betale Tengs' foreldre oppreisning på 100.000 kroner for drapet.

Henger ved

Ifølge fetterens advokat, Arvid Sjødin, er det ikke mulig å gjenåpne sivilsaken på grunn av foreldelsesfristen for sivilsaker, så erstatningsdommen fra 1998 vil bli stående. Til tross for at oppreisningskravet er ettergitt og at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har dømt den norske staten til å betale erstatning til fetteren på 25.000 Euro, henger mistankene og fordommene ved:

– Selv om en person annen tilstår drapet og blir dømt, vil min klient fremdeles ha dommen fra sivilsaken mot seg, som om han var ansvarlig. Politikere og forståsegpåere har sovet i timen når de laget regler. De burde ha forutsett at en slik situasjon kunne oppstå, advokat Arvid Sjødin til NTB.

– Det er den sivilrettslige dommen som har vært stigmatiserende for ham. Mange år etter dommen mistet han en jobb i Stavanger som følge av dette. Han ønsker kompensasjon og saksøker staten for å få dekket sine økonomiske tap.

Les også: Flere nye tips etter bok om Birgitte Tengs-drapet

Boka hjelper

Fetteren og faren hans begjærer også at etterforskningen av drapet gjenopptas. Det har de godt håp om, spesielt etter at boka «Hvem drepte Birgitte Tengs?» av Bjørn Olav Jahr kom i høst.

– Veldig mye har endret seg etter den boka kom, det har kommet mange nye tips, sier Sjødin, som ikke ser bort fra at noen kan bli pågrepet.

Forfatteren, Jahr, står på vitnelista for saken som går i Oslo tingrett fra mandag til fredag. Det skal muligens også avhørsekspert Asbjørn Rachlew, som har doktorgrad i justisfeil og nå er i permisjon fra politiet for å jobbe for Senter for menneskerettigheter.

Les også: Undersøker om Birgitte Tengs kan ha blitt drept med bilhåndtak

Uriktig

Sjødin vil ikke si noe om hvor mye penger de mener staten bør utbetale i kompensasjon:

– Hovedpoenget er at det er så uriktig at en uskyldig tenåring blir hentet i sitt hjem, kjørt gjennom rettsrunder, kjent skyldig og så frifunnet, for så å bli stigmatisert og avkrevd erstatning for et drap han ikke har begått. Staten har hittil nektet ansvar for dette, i en sak der alle institusjoner som har behandlet saken påviselig har gjort feil. Vi vil be om at retten utmåler en passende kompensasjon for dette.

– Hvordan tallfester man noe slikt?

– Det får retten avgjøre.

Dette er første gang norsk domstol behandler en slik sak, så det finnes ingen tidligere dommer å henvise til. Regjeringsadvokat Ingrid Skog Hauge fører saken for Justis- og beredskapsdepartementet.

Les også:

Birgitte Tengs-bok slakter politiets arbeid med drapssaken

Birgitte Tengs-saken skal vurderes på nytt

Birgitte Tengs-saken:

*Birgitte Tengs (17) ble funnet drept i nærheten av sitt hjem på Karmøy den 6. mai 1995.

* Nesten to år senere ble hennes 19 år gamle fetter pågrepet og siktet for drapet. Politiet fikk fram en tilståelse, som senere ble trukket.

* I Karmsund herredsrett ble fetteren i november 1997 kjent skyldig og dømt til 14 års fengsel. Etter anke til Gulating lagmannsrett ble han frifunnet for drapet. Men lagmannsretten stadfestet herredsrettens avgjørelse om at han skulle betale 100.000 kroner i oppreisningserstatning til Birgittes foreldre.

* I 2001 satte fetteren fram begjæring om gjenopptakelse av lagmannsrettens dom. Dette ble avvist av lagmannsretten og av Høyesteretts ankeutvalg.

* En ny begjæring om gjenåpning av den sivile erstatningssaken ble fremmet i 2008. Sommeren 2010 fastslo Høyesterett at saken ikke blir gjenåpnet fordi saken var foreldet.

* Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har dømt den norske staten til å betale 25.000 Euro i erstatning til fetteren, og han har fått 1,2 millioner kroner i erstatning og oppreisning fra Staten etter straffesaken.

* Fetteren saksøkte Fokus Bank i 2011 fordi de trakk tilbake et jobbtilbud da de fant ut at han er Birgitte Tengs' mye omtalte fetter. Saken startet i Stavanger tingrett 20. oktober.

* 16. november 2011 ga Stavanger tingrett Fokus Bank medhold, men banken ble dømt til å betale fetteren 925.000 kroner i erstatning.

* Fetteren og faren hans har nå saksøkt staten for å få erstatning for økonomiske tap og påkjenningene de har vært utsatt for. Saken går i Oslo tingrett 16. til 20. november 2015.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus