Meny

Kristin-saken ferdig etterforsket

Politiet er ferdig med å etterforske drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999 og har overlevert en innstilling om gjenopptakelse til Vestfold og Telemark statsadvokatembeter. I dette skogholtet ved Mørk i Vestfold ble 12-åringen funnet drept i 1999. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet er ferdig med å etterforske drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999, og har overlevert en innstilling om gjenopptakelse til Vestfold og Telemark statsadvokatembeter.

Den nå 39 år gamle mannen som er siktet for drapet på den tolv år gamle jenta, har tidligere vært tiltalt for drapet. Den gang ble han frikjent.

Da saken ble gjennomgått på nytt i år, ble det blant annet gjennomført nye DNA-analyser fra Kristins negler. Analysene slo fast at DNA-prøvene var identiske med 39-åringens DNA.

Les også: Fengslingsanken til siktet i Kristin-saken forkastet

Mannen som har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i juli i år har hele tiden nektet straffskyld.

Det er Riksadvokaten som skal ta den endelige avgjørelsen om saken skal oversendes Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker med begjæring om gjenopptakelse.

DNA-bevis

For fjorten år siden fikk et fingeravtrykk på jentas sykkelhjelm stor oppmerksomhet. Men det lyktes ikke kriminalteknikerne å knytte det til mannen. Ifølge Østlands-Posten klarte politiet senere å identifisere avtrykket, men det viste seg å ikke tilhøre ham.

Politiadvokat Thomas Kragelund i Vestfold politidistrikt har tidligere avkreftet at det er gjort ytterlige DNA-funn i saken, foruten funnet på avdødes negler som er bakgrunnen for den nye siktelsen mot 39-åringen.

Mannen ble dømt for drapet i Larvik tingrett i 2001, men ble frikjent året etter fordi det sentrale DNA-beviset – et hårstrå – viste seg å ikke stamme fra ham.

Tidkrevende arbeid

I forkant av innstillingen om gjenopptakelse som nå er oversendt, har politiet foretatt nye avhør i saken og gjort et omfattende og tidkrevende analysearbeid.

Politiet har begrunnet den forlengede varetektsfengsling av 39-åringen med at de mener det vil støte allmennhetens rettsfølelse eller skape utrygghet dersom han løslates.

Kristin Juel Johannesen (12) ble funnet drept i et skogholt ved Mørk i Hedrum i Vestfold i 1999.

Populært