Meny

Eksperter i tvil om anklagene mot Krekar

Italiensk politi retter nye anklager mot mulla Krekar, men flere eksperter stiller seg tvilende til dem. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksperter med god kjennskap til mulla Krekars virksomhet stiller seg undrende til de nye anklagene fra italiensk politi om at han har ledet en internettbasert terrororganisasjon med sterke bånd til Den islamske staten (IS).

– Dette virker underlig, det rimer ikke, sier terrorforsker Lars Gule, som var sakkyndig under rettssaken mot mulla Krekar i 2012.

Gule viser til at mulla Krekar tidligere har gitt uttrykk for betydelig skepsis til Den islamske staten (IS).

Stikk i strid

– Det politiske programmet til organisasjonen han har jobbet med å etablere, er stikk i strid med grunnlaget for IS, påpeker Gule.

Organisasjonen, som italiensk politi omtaler som Rawti Shax og betegner som en internettbasert terroristorganisasjon, er grundig belyst tidligere, påpeker han.

– Dette nettverket er et forsøk fra mulla Krekar på å gjenvinne en politisk posisjon i Kurdistan, men det er en politisk fraksjon. Det finnes ikke fnugg av bevis for at dette nettverket har forberedt eller gjennomført voldelige aksjoner, sier Gule.

Bakgrunn: Politiet: – Krekar planla terroraksjoner i Norge

Tysk avhør

Han var til stede da tysk politi i 2012 gjennomførte et rettslig avhør av Krekar, et forsøk på å knytte ham til kurdere mistenkt for å bygge en terrororganisasjon i Tyskland gjennom et nettverk som da ble omtalt som Rawt.

– Det kom ingenting ut av det, og tyskerne er i hvert fall like grundige i sin etterforskning som det italienerne er, mener Gule.

Krekar har også tidligere forklart seg for italiensk politi, påpeker han.

– Ja, han var i rettslig avhør med dem i 2003. Han lot seg også avhøre av spansk, amerikansk, britisk og sveitsisk politi og etterretning, uten at det resulterte i noe, sier Gule.

Les også: Meling skeptisk til anklagene mot Krekar

Har vært avskåret

Han ser ikke hvordan Krekar kan ha spilt noen rolle i nettverket, ettersom han stort sett har sittet fengslet uten tilgang til internett og telefon de siste årene.

– Mulla Krekar har jo ikke kunnet jobbe med dette annet enn i sitt eget hode. Han har i realiteten vært avskåret fra muligheten til å jobbe med denne organisasjonen de siste fire årene. Han ble jo fengslet våren 2012, og han var kun ute noen få dager i vinter. Alt han rakk å gjøre da, var å publisere programmet til denne gruppen, og det var utelukkende et politisk program, sier Gule.

Les også: Stortingspolitikerne vil gjerne sende Krekar til Italia

Stor skepsis

En annen kilde NTB har snakket med, som også har inngående kjennskap til mulla Krekars virksomhet, men som ønsker å være anonym, stiller seg i likhet med Gule undrende til de nye påstandene fra Italia.

– Mulla Krekar har uttrykt stor skepsis til al-Qaida i Irak og Den islamske staten (IS), sier kilden, som også påpeker at det påståtte terrornettverket som nå trekkes fram, er velkjent.

– Jeg vet ikke hva italiensk politi sitter på av opplysninger, men tysk politi har avhørt Krekar om dette tidligere, uten at det ledet til noe, sier kilden.

Les også: – Krekar-støttespiller fra Fredrikstad også pågrepet i aksjonen

Krekar og den italienske etterforskningen:

*Mulla Krekar skal være leder for en ny terrororganisasjon med tilknytninger til Den islamske staten (IS), opplyser italiensk terrorpoliti.

* Den 11. november avsluttet italiensk terrorpoliti aksjonen som de kaller Jihad on web mot terrorgruppen Rawti Shax. Organisasjon skal ha kurdisk og sunnimuslimsk tilknytning.

* mulla Krekar ble natt til torsdag pågrepet etter at italiensk politi siktet ham for terrorplanlegging. Han skal være leder for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble arrestert i Europa.

* 13 personer er pågrepet i Nord-Italia, Norge og Storbritannia, mens 4 er pågrepet i Finland og Sveits.

* Alle er siktet for internasjonal terrorisme. Politiets forberedelsene har pågått i flere år.

* Rawti Shax skal ha som mål å styrte den nåværende regjeringen i Irak og erstatte den med et kalifat som skal styres under sharialov.

* Antiterrorpolitiet i Italia mener de vet om 15 tilfeller der irakiske kurdere er sendt i kamp i Syria og Irak gjennom Krekars nettverk.

* Rawti Shax har kommunisert vie internett og også bistått med logistikk og økonomisk støtte for å rekruttere fremmedkrigere.

* Rawti Shax skal også ha planlagt et angrep mot norske parlamentarikere.

* Krekar er født 7. juli 1956 og kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Fram til 2002 ledet han opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus