Meny

Stortingspolitikerne vil gjerne sende Krekar til Italia

Hadia Tajik i Vandrehallen på Stortinget nylig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justispolitikerne på Stortinget mener det er positivt dersom mulla Krekar utleveres til Italia, men forutsetter at de juridiske spillereglene blir fulgt.

Det er gode nyheter dersom mulla Krekar kan utleveres til Italia, mener justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap).

– Mulla Krekar er vedtatt utvist fra Norge med den begrunnelsen at han er en fare for rikets sikkerhet, sier Ap-representanten til NTB.

Justiskomiteens nestleder, Høyres Anders B. Werp, mener de ferske anklagene mot Krekar understreker alvoret i saken.

– Det er bra at saken får en fortsettelse og ikke blir liggende i dødvanne, der den har havnet her hjemme, sier han.

Bakgrunn: Italiensk politi: – Krekar planla terroraksjoner i Norge

SV vil feire

Werp understreker at etterforskningen ikke er avsluttet, og at en eventuell påtale og dom ligger et stykke fram i tid, men fastholder likevel at det er bra for Norge om Krekar sendes ut av landet.

– Han står på FNs terrorliste, han er utvist fra Norge, og Høyesterett har slått fast at han er en fare for rikets sikkerhet.

SVs Karin Andersen sier det kun er én grunn til at Krekar er blitt værende i Norge, nemlig muligheten for at han kan bli dømt til døden i Irak.

– Krekar har gjort mer skade for muslimer i Norge enn noen annen. Alle vil feire hvis han nå kan sendes ut, sier hun til NTB.

Les også: Meling skeptisk til anklagene mot Krekar

God tur

Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen roser det internasjonale samarbeidet som har ført til at mulla Krekar og 16 andre personer er pågrepet. Han trekker også fram at Italia ønsker utlevering.

– Fundamentet for dette må holde vann juridisk. Ut over det er det bare å ønske god tur til Italia, sier Ellingsen, som tror det er få som vil savne mulla Krekar i Norge dersom han blir utlevert.

– Jeg håper det som nå skjer, gjør at flere får øynene opp for hvem mulla Krekar egentlig er. Min store bekymring har vært at altfor mange framstiller ham som en snill og hyggelig bestefarsfigur, sier Ellingsen.

Reaksjon: Eksperter: – Dette virker underlig, det rimer ikke

– Domstolene avgjør

Kristelig Folkepartis Kjell Ingolf Ropstad mener saken er alvorlig. Han har ingenting imot om mulla Krekar sendes til Italia.

– Domstolene må avgjøre utleveringen. Hvis Italia ber om å få ham utlevert og domstolene synes det er riktig, så skal ikke vi kjempe mot det, sier Ropstad, som også viser til at Krekar formelt er utvist fra landet.

– Vi har konvensjoner for dette, og jeg forventer at de blir oppfylt.

Les også: – Krekar-støttespiller fra Fredrikstad også pågrepet i aksjonen

Krekar og den italienske etterforskningen:

*Mulla Krekar skal være leder for en ny terrororganisasjon med tilknytninger til Den islamske staten (IS), opplyser italiensk terrorpoliti.

* Den 11. november avsluttet italiensk terrorpoliti aksjonen som de kaller Jihad on web mot terrorgruppen Rawti Shax. Organisasjon skal ha kurdisk og sunnimuslimsk tilknytning.

* mulla Krekar ble natt til torsdag pågrepet etter at italiensk politi siktet ham for terrorplanlegging. Han skal være leder for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble arrestert i Europa.

* 13 personer er pågrepet i Nord-Italia, Norge og Storbritannia, mens 4 er pågrepet i Finland og Sveits.

* Alle er siktet for internasjonal terrorisme. Politiets forberedelsene har pågått i flere år.

* Rawti Shax skal ha som mål å styrte den nåværende regjeringen i Irak og erstatte den med et kalifat som skal styres under sharialov.

* Antiterrorpolitiet i Italia mener de vet om 15 tilfeller der irakiske kurdere er sendt i kamp i Syria og Irak gjennom Krekars nettverk.

* Rawti Shax har kommunisert vie internett og også bistått med logistikk og økonomisk støtte for å rekruttere fremmedkrigere.

* Rawti Shax skal også ha planlagt et angrep mot norske parlamentarikere.

* Krekar er født 7. juli 1956 og kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Fram til 2002 ledet han opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus