Meny

Italiensk politi: – Krekar planla terroraksjoner i Norge

Se PST kommentere pågripelsen av mulla Krekar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mulla Krekar planla ikke terror i Italia, han planla det i Norge, opplyser italiensk antiterrorpoliti. Ukjent for oss, sier PST.

I forbindelse med Krekar-saken er det også snakk om mulig attentat mot norske parlamentarikere, sier det italienske antiterrorpolitiet.

Sjefen for de italienske sikkerhetsstyrkene, Giuseppe Governale, opplyste på pressekonferansen i Roma torsdag at Krekar og gruppen italiensk politi mener han styrte, planla terroraksjoner i Norge og andre europeiske land, men ikke i Italia.

Governale sa direkte at det var planlagt mulig attentat mot norske stortingsrepresentanter.

PST på sin side sier at det har ikke vært noen konkret trussel mot norske borgere eller norske interesser i terrorsaken der mulla Krekar er pågrepet.

– Dersom det hadde foreligget konkrete, akutte trusler mot norske borgere ville vi vært gjort kjent med det. Så etter vår vurdering har det ikke vært konkrete trusler, sier politiadvokat Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Reaksjon: Eksperter: – Dette virker underlig, det rimer ikke

– Leder for nytt IS-nettverk

Krekar og 16 andre mennesker ble torsdag arrestert i ulike land i Europa. Alle er pågrepet i en storaksjon mot mistenkte medlemmer av en terrororganisasjon.

De italienske etterforskerne, som har koordinert den internasjonale politiaksjonen, mener Krekar er leder for et ny terrororganisasjon med tilknytninger til Den islamske staten (IS), opplyser italiensk terrorpoliti.

Italienske myndigheter opplyste om aksjonen mot internasjonal terror i en pressemelding torsdag morgen, og kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén i PST bekrefter overfor VG at Krekar er en av de 17 arresterte.

Flere av de mistenkte er pågrepet i Italia, fire i Storbritannia og tre i Norge. Flere av de mistenkte har reist til Irak og Syria for å kjempe med opprørere.

Les også: Stortingsrepresentanter: – Godt nytt hvis Krekar utleveres

Radikalisering

– Mulla Krekar er en ideolog, han klarer å få mye oppmerksomhet fra irakiske kurdere i Tyskland, Sveits, Finland, og gjennom sitt nettverk klarer han å radikalisere, sier sjefen for det italienske antiterrorpolitiet Giuseppe Governale på en pressekonferanse torsdag.

Antiterrorpolitiet skal ha 15 eksempler på at irakiske kurdere er sendt i kamp gjennom dette nettverket.

Aksjonen mot «jweb» skal ha blitt avsluttet 11. november etter mangeårig internasjonalt samarbeid.

De arresterte kommer fra nordøst i Irak, organisasjonen som mulla Krekar leder betegnes som ny.

– Aksjonen er den viktigste operasjonen som er gjennomført i Europa de siste 20 årene, uttalte Governale.

Etterforskningen skal ha begynt etter at italiensk politi fant spor på internett.

Les også: Solberg: – Om Krekar forlater Norge så er det jo fint

– Fare for rikets sikkerhet

Statsminister Erna Solberg (H) ber om at etterforskningen får gå sin gang, men sier det er alvorlig at mulla Krekar settes i forbindelse med et mulig attentat mot norske politikere.

– Det høres alvorlig ut. Men det er viktig at politi og påtalemyndighet får håndtere etterforskningen uten at andre på utsiden synser og mener for mye. Vi må ha uavhengighet i disse prosessene, sier hun til NTB.

På spørsmål om hun betrakter mulla Krekar som en farlig mann, svarer hun slik:

– Jeg har vært med på et vedtak om å utvise ham fordi han er en fare for rikets sikkerhet.

Les også:

Krekar kom til retten med plakat: «Hvor er mine menneskerettigheter?»

Gule: – Ingen bevis for at Krekar er terrorist

Krekar dømt for drapstrusler mot Erna Solberg

Krekar-venner dømt i Sveits

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus