Vil at Breivik-saken skal gå i fengselet

En politimann med maskinpistol bak en rad roser utenfor Oslo tinghus der terrorrettsaken mot Anders Behring Breivik pågikk i 2012.
En politimann med maskinpistol bak en rad roser utenfor Oslo tinghus der terrorrettsaken mot Anders Behring Breivik pågikk i 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støttegruppen for 22. juli vil at rettssaken som Anders Behring Breivik har anlagt mot staten, skal foregå i fengselet istedenfor i en rettssal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener at retten kan settes i fengselet i stedet for i en ordinær rettssal. Dette er noe som har blitt gjort før, og det vil således ikke være et unntak eller særordning for ham, sier leder Lisbeth Røyneland for den nasjonale støttegruppen for 22. juli til Nettavisen.

– Det som er viktig for oss, er at terroristen får så lite oppmerksomhet som mulig, sier Røyneland.

Breivik har saksøkt staten for soningsforhold som han mener bryter med menneskerettighetene, og saken er berammet til mars. Fredag var det et forberedende rettsmøte i Oslo tingrett, der Breiviks prosessfullmektig Øyvind Storrvik argumenterte for at massedrapsmannen burde få møte i retten når saken skal opp.

Statens prosessfullmektig, advokat Marius Kjelstrup Emberland, mente derimot at det er tilstrekkelig at Breivik deltar på videolink fra fengselet.

– Jeg kan ikke se at retten har noen hjemmel til å nekte ham å møte hvis han vil det, sa dommer Helen Andenæs Sekulic under rettsmøtet fredag. En kjennelse fra møtet er ventet neste uke.

Storrvik har ikke besvart Nettavisens henvendelser. (©NTB)