Valg i Köln trass attentat mot politiker

KNIVSTUKKET: En av toppkandidatene ved dagens valg i Köln, Henriette Reker, ble knivstukket i halsen da hun sto på stand. Her ligger førstehjelpsutstyr foran plakaten med hennes bilde.
KNIVSTUKKET: En av toppkandidatene ved dagens valg i Köln, Henriette Reker, ble knivstukket i halsen da hun sto på stand. Her ligger førstehjelpsutstyr foran plakaten med hennes bilde. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters/NTB scanpix

 Tross at en av toppkandidatene ligger på sykehus etter et attentat lørdag, åpner valglokalene som planlagt til lokalvalget i Köln søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mener fremmedhat lå bak da Henriette Reker ble stukket i halsen med kniv.

– I øyeblikket tyder vitneforklaringene på at fremmedhat var angriperens motiv, sier statsadvokat Ulf Willuhn i Köln. Politikilder opplyser til tyske medier at gjerningsmannen tydeligvis var provosert av statsminister Angela Merkels og Rekers imøtekommende holdning til flyktninger.

Les også: Pegida krever Merkels avgang

Den uavhengige kandidaten Reker har hatt ansvaret for å skaffe flyktninger og migranter i Köln tak over hodet. Hun støttes av Angela Merkels kristelig demokratiske CDU og sto på CDUs stand da hun og en medarbeider ble angrepet. Den 44 år gamle gjerningsmannen ble pågrepet på stedet.

Les også: Person døde i brann på asylmottak i Tyskland

Attentatet er en del av bakteppet når Kölns drøyt 800.000 tusen velgere går til urnene. Valglokalene åpner klokken 8 søndag morgen i byen, som er Tysklands fjerde største.

Reker ligger godt an foran valget og kan skrive politisk historie som den første kvinnen – og den første uavhengige kandidaten – som går helt til topps i politikken i byen med den verdensberømte gotiske katedralen.

Kölns sittende ordfører, Jürgen Roters, maner til styrke.

– Vi kan ikke la dette dra oss ned, sier han. Innvandringsdebatten i Tyskland er blitt voldsommere, og asylboliger angripes oftere.

– Alle må handle sammen for å hindre at vår sameksistens ikke ødelegges, sier ordføreren.

Les også: Tyskland strever med å håndtere flyktningstrømmen

Personvernpolicy