Nye tiltak holder barn unna fengsel

I 2011 og 2012 satt henholdsvis fem og seks mindreårige domfelte i norske fengsler. Tallet gikk ned til null i 2013 og en i 2014.
I 2011 og 2012 satt henholdsvis fem og seks mindreårige domfelte i norske fengsler. Tallet gikk ned til null i 2013 og en i 2014. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen ønsker økt bruk av ungdomsstraff og ungdomsoppfølging, og øker støtten til konfliktrådene i neste års statsbudsjett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2011 og 2012 satt henholdsvis fem og seks mindreårige domfelte i norske fengsler. Tallet gikk ned til null i 2013 og en i 2014, viser nye tall avisen Vårt Land har fått fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).

– Vårt mål er at færrest mulig barn skal sitte i fengsel, og vi er derfor svært glade for utviklingen vi har sett de siste årene, sier KDI-direktør Marianne Vollan.

Regjeringen ønsker økt bruk av ungdomsstraff og ungdomsoppfølging, og i Justisdepartementet (JD) er man så fornøyde med utviklingen at konfliktrådene får mer penger på statsbudsjettet som legges fram onsdag.

– Nå har vi i et år sett hvor godt de to nye tiltakene fungerer. Derfor øker vi støtten til konfliktrådene med 2,5 millioner kroner neste år, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp).

1. juli hadde to nye straffereaksjoner for ungdom fungert i ett år. Ungdomsoppfølging og ungdomsstraff ble vedtatt av Stortinget i 2011 og ble rullet ut nasjonalt i fjor etter en prøveperiode i enkelte konfliktråd.

I løpet av det første året fikk 203 ungdommer mellom 15 og 18 år ungdomsoppfølging som straffereaksjon, mens 36 i samme aldersgruppe ble dømt til ungdomsstraff.