Cappelen ble provosert til å navngi Jensen

Cappelen: Jeg har beklageligvis levd veldig godt Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hasjbaron Gjermund Cappelen sier det var politiets behandling av ham etter pågripelsen i desember 2013 som er årsaken til at han navnga politimannen Eirik Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den velkjente politilederen er den eneste Cappelen har navngitt av alle dem som har vært en del av, eller kan ha vært en del av, den omfattende narkotikageskjeften han har drevet i tjue år.

Da rettssaken mot deler av nettverket ble åpnet i Asker og Bærum tingrett mandag erkjente Cappelen skyld på alle punkter om besittelse og salg av 1,3 tonn hasj, men utleverte ingen navn på mulige medskyldige. Da han i en pause under rettssaken svarte på spørsmål fra pressen avviste han at det lå noen spesiell kriminell kodeks bak den påfallende tausheten.

– Uvanlig konfrontasjon

– Jeg er her for å gjøre opp for meg og så får andre gjøre hva de velger å gjøre. Jeg er her for det jeg har gjort og det er tilstrekkelig, sier Cappelen til NTB.

På spørsmål om hvorfor han da har navngitt én enste annen i saken, og at det er Eirik Jensen som har vært kjent som fienden til norsk organisert kriminalitet, svarte 48-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fordi den konfrontasjonen jeg hadde med politiet, den var helt uvanlig. Det vil jeg ikke snakke om nå, men det vil komme fram i retten, sier Cappelen.

– Det var ikke enkelt å utlevere Eirik Jensen, sier Cappelen som først navnga Jensen som medsammensvoren om innførslene av opp mot 30 tonn hasj etter en tid i varetekt.

Dårlige hukommelse

Da rettssaken mot Cappelen og hans nærmeste nettverk startet i Asker og Bærum tingrett mandag var det bare han og én kunde av nettverket som innrømmet skyld på alle punkter. Mens mannen som er utpekt som den viktigste samarbeidspartneren var for syk til å møte i retten, måtte en 63 år gammel rørlegger vitne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har nektet skyld på samtlige punkter om salg av snaut 1,3 tonn hasj fra 2011 til 2013, men hadde veldig dårlig hukommelse for å parere de mange vanskelige spørsmålene fra førstestatsadvokat Lars Erik Alfheim. Mannen ble nærmest drevet fra skanse til skanse av aktor som tydelig hadde lagt et bevisst løp for sine spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

63-åringen har erkjent befatning med penger han skulle vakuumpakke for Cappelen. Disse pengene skulle Cappelen etter sigende frakte til Tyskland for kjøp av bruktbiler. At det skulle ha befatning med hasj hadde ingen forklaring på.

54 turer til Amsterdam

Gjermund Cappelen har erkjent hele 64 turer til Amsterdam i løpet av de siste årene. Mange dem med svært kort varighet. 63-åringen innrømmet motvillig at også han hadde vært på flere reiser til den nederlandske hovedstaden, men avviste at det hadde skjedd sammen med Cappelen og sa det dreide seg om noen utenomekteskapelige forhold.

– Det har vært 54 turer til Amsterdam for din del, 18 av dem er Cappelen med på. Fastholder du at det dreier seg om damer, spurte Alfheim og la til:

– 790.000 kroner har du brukt på disse reisene.

Mannen hadde allerede fortalt om omfattende pengeproblemer og hvor mye hadde lånt for å få endene til å møtes.