Meny

Vådeskudd gikk av i politigarderobe i Orkdal

Politiet har vært bevæpnet siden november i fjor, og det er meldt om at flere vådeskudd har gått av. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et vådeskudd gikk tirsdag av i politiets garderobe på Orkdal og Agdenes lensmannskontor. Skuddet ble meldt inn samme dag som politiet har fått plikt til å rapportere om slike hendelser.

Vådeskuddet er rapportert til Politidirektoratet og Spesialenheten for politisaker, melder Sør-Trøndelag politidistrikt.

– Det skjedde etter endt polititjeneste i forbindelse med at en politimann skulle avvæpne seg og kontrollere våpenet før det skulle legges i våpenskapet, sier konstituert politimester Marit Fostervold i Sør-Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

Politimannen var alene i garderoben da vådeskuddet gikk av, og ingen andre skal ha vært i fare, ifølge Fostervold. Hun sier politimannen hadde våpenet i den retningen man skal ha det når man kontrollerer våpen.

– Rutinene ble fulgt, sier Fostervold, og legger til at de mener det ikke er grunn til å ta politimannen ut av tjeneste.

Les også: Vådeskudd i politigarasje traff campingvogn

Tredje vådeskudd i august

Så langt i år er det registrert 17 vådeskudd med politivåpen i ulike politidistrikter, alle uten personskade. Tirsdagens vådeskudd var det tredje innrapporterte i august.

Fredag 7. august ble et vådeskudd avfyrt ved et tjenestested i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt. Skuddet gikk av mens våpenet var i hylsteret og gikk gjennom buksebeinet og ned i gulvet. Tre dager senere ble et vådeskudd avfyrt ved Gjøvik politistasjon.

28. juli hoppet en 24-åring over skranken på Stavanger politistasjon, angrep en politimann og stakk fingrene ned i hylsteret slik at et skudd ble avfyrt. Politidirektoratet anser ikke denne hendelsen som et vådeskudd.

Det er også rapportert inn vådeskudd på Lillestrøm politistasjon og Kristiansand politistasjon. I hele fjor ble det rapportert om ni tilfeller av vådeskudd.

Rutinene endres

Justisminister Anders Anundsen (Frp) opplyste tidligere i august at politiets rutiner skal endres slik at alle vådeskudd som går av, skal rapporteres.

Våpeninstruksen ble endret fredag, og endringen trer i kraft straks, opplyser Justisdepartementet.

«Departementet har bedt Politidirektoratet om å bli holdt løpende orientert om avfyrte vådeskudd», heter det fra departementet.

Politiet fikk midlertidig tillatelse til bevæpning 25. november i fjor. Denne tillatelsen har siden blitt forlenget en rekke ganger.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus