Norsk premiere for Deeyahs «Jihad»-dokumentar

Artikkelen fortsetter under annonsen

I to år har den norsk-pakistanske regissøren Deeyha Khan forsøkt å grave i hva som gjør at unge menn i Vesten slutter seg til den voldelige ekstremistgruppa IS. Nå vises filmen for første gang i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I to år har den norsk-pakistanske regissøren forsøkt å grave i hva som er beveggrunnene til at et så stort antall unge i vesten, de fleste med en minoritetsbakgrunn som henne selv, har endt opp fremmedkrigere i den svært voldelige og ekstreme organisasjon Den Islamske staten (IS).

Tirsdag hadde dokumentaren «JIHAD: A Story of the Others» norsk premiere hos stiftelsen Fritt Ord.

– Det ble en slags personlig besettelse for meg å finne den menneskelige siden bak dette. Jeg syntes ikke de utenrikspolitiske forklaringene vi ble gitt, ga hele bildet, fortalte Kahn under en debatt i etterkant av filmen.

Utenfor

Kahn sier hun gikk inn i prosjektet veldig pessimistisk, men gikk ut av det mer håpefull enn hun hadde ventet.

– Jeg håper folk som ser filmen sitter igjen med en følelse av at alt ikke er svart, at det er en vei rundt det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier hun fant den menneskelige siden bak radikalisering som hun lette etter. Rasisme og eksklusjon fra samfunnet rundt seg, kombinert med å ikke møte forståelse eller klare å leve opp til forventningene i hjemmet, var stikkord som gikk igjen.

– Mange av disse unge sitter med en dyp følelse av å ikke passe inn noen steder, sier Kahn til NTB.

Så kommer de ekstreme organisasjonene og tilbyr en tilhørighet, en ny familie og en ny respekt, og utnytter unge i en sårbar situasjon.

Monstre

Kahn sier hun ble frarådet av sine egne venner å gå inn i prosjekter. De mente det ikke ville komme noe ut av å snakke med «monstre».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men siden jeg har hatt en personlig erfaring med denne type ekstreme meninger, så hadde jeg et behov for å lage filmen, sier Kahn til NTB.

Kahn forlot Norge som 17-åring etter å ha blitt utsatt for omfattende hets og trusler fra konservative muslimske miljøer i Oslo, etter at hun hadde slått gjennom som popartist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med all min tidligere bagasje, så var det merkelig å skulle sitte der og være fullstendig villig til å lytte til personer som jeg egentlig ville ansett som mine personlige fiender. Men det har strukket meg som menneske, sier hun.

Likheter

Professor Tore Bjørgo ved Politihøyskolen i Oslo, som deltok i debatten, sier han ble slått av hvor mange likhetstrekk det er med nynazistmiljøet som vokste fram i Norge på 1980- og 1990-tallet.

– Der så vi også dette suget etter en tilhørighet og en farsfigur. Tore Tvedt (leder av den nynazistiske organisasjonen Vigrid, red.anm.) fungerte for mange som dette. Det var også utfordringer i relasjonene til foreldre. En hadde en far som han hatet og som var kommunist. Da var det en perfekt måte å gjøre oppgjør på å gå inn i en nynazistisk bevegelse, fortalte Bjørgo.

Bjørgo sier han dels er bekymret for måten norske myndigheter håndterer radikaliserte unge på, særlig de hjemvendte fremmedkrigerne.

– Det er et stort fokus på straffeforfølgelse. Jeg tror det ikke er måten å få foreldrene til å samarbeide på. Vi bør se mer til hvordan de gjør de i Danmark, hvor de er mer opptatt av rehabilitering, sier Bjørgo.

Dokumentaren sendes også på NRK i september.

Se hele debatten under:

Fakta om Deeyah Khan

* Født 7. august 1977 i Oslo.

* Norsk-pakistansk filmregissør, menneskerettighetsaktivist, plateprodusent og sanger.

* Het før Deepika Khan og vokste opp i Oslo.

* Hun ga ut to plater på 1990-tallet, men forlot Norge og bosatte seg i London i 1995 etter langvarig hets fra konservative muslimer i Norge.

* Ga ut sin siste soloplate i 2007. Etter dette har hun først og fremst jobbet som filmskaper.

* I 2013 lagde hun dokumentarfilmen «Banaz: A Love Story», om en 21 år gammel britisk-kurdisk kvinne som ble æresdrept av sin familie. Filmen ble tildelt Emmy-prisen i 2013 – Norges første innen kategorien «nyhets- og dokumentarprogrammer» og den prestisjefulle Peabody-prisen.

* Lanserer denne uken dokumentarfilmen «JIHAD- a Story of the Others» om hva som gjør at unge i vestlige land med innvandrerbakgrunn i stort omfang