Muslim hadde for langt skjegg til å bli Nokas-vekter

En muslimsk mann føler seg diskriminert av Nokas fordi han ikke fikk jobb som vekter på Gardermoen da han nektet å klippe skjegget. Passasjerer har klaget på at skjegg ga assosiasjoner til ekstreme grupper, påpeker sikkerhetsselskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen mente seg diskriminert på grunn av religion da han ikke ble ansatt etter fullført sikkerhetskurs i Nokas, skriver Aftenposten.

Nokas har ansvaret for sikkerhetskontrollen på Gardermoen og påpeker at før denne konflikten hadde flere passasjerer klaget på at ansatte i sikkerhetskontrollen hadde et skjegg som ga assosiasjoner til ekstreme grupper. De mener sikkerhetskontrollører skal fremstå som nøytrale og fordomsfrie. De fikk medhold av Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

– Langt skjegg er ikke i tråd med vårt uniformsreglement, uansett om det er snakk om langt biker-, hipster- eller religiøst skjegg, sier Harald Gjengstø, organisasjons- og utviklingssjef i Nokas.

Advokat Thorkil H. Aschehoug mener sikkerhetsselskapet brøt diskrimineringsloven.

– Vedtaket åpner dessuten for en bredere bruk av forbud mot religiøse symboler i arbeidslivet, sier han.

Securitas som har ansvaret for sikkerheten på alle de andre flyplassene i Norge, tillater langt skjegg.

– Ja, absolutt. I disse dager er det mange som går med knyttneve-langt skjegg, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Jarle Ramskjær, og viser til skjeggmoten blant unge menn.

Personvernpolicy