Britisk etterretning overvåket Doris Lessing i 20 årBritisk etterretning overvåket Doris Lessing i 20 år

Forfatteren Doris Lessing ble i 20 år overvåket av britisk etterretning.
Forfatteren Doris Lessing ble i 20 år overvåket av britisk etterretning. Foto: Handout / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britisk etterretning overvåket forfatteren og nobelprisvinneren Doris Lessing i 20 år på grunn av hennes kommunistsympatier i unge år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylig frigjorte dokumenter viser at etterretningen først ble oppmerksom på Lessing i 1943 i Sør-Rhodesia, der hun vokste opp, mens hun sammen med sin mann, den tyske kommunisten Gottfried Lessing, drev en venstreorientert bokhandel i landet som i dag heter Zimbabwe.

Lessing var medlem av kommunistpartiet mens hun bodde i Rhodesia, men selv om etterretningen ikke fant tegn til at hun sluttet seg til partiet i Storbritannia etter at hun flyttet dit i 1949, fortsatte MI5 å følge med på henne.

I virkeligheten var hun medlem av det britiske kommunistpartiet fra 1951 til 1956, uten at spionene oppdaget det. I en rapport fra 1952 skriver MI6 at «hun er klart pro-kommunistisk, men det er tvilsomt om hun er medlem».

– Fanatisme

Sympatiene hennes var likevel nok til at de ville følge med, og i rapporten heter det at «hennes kommunistsympatier har utviklet seg nesten til fanatisme på grunn av oppveksten i Rhodesia».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Koloniutbytting er hennes favorittema – å si at alt svart er vidunderlig, og at alle mennesker og alle ting som er hvite, er onde», skriver MI6.

Lessing meldte seg imidlertid ut av kommunistpartiet i 1956 i protest mot den sovjetiske invasjonen av Ungarn, og hun sa senere at hun ikke kunne forstå hvordan hun hadde vært så godtroende.

Gjennom 50-tallet fulgte MI5 nøye med på hennes virksomhet i London og reiser til Sovjetunionen og Øst-Tyskland, etter invitasjon fra sovjetiske og tyske forfatterforeninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Umoralske handlinger

En rapport fra London-politiet til MI5 i 1956 beskriver hennes aktivisme og kontakter i svært mistenksomme vendinger.

«Det er hyppige besøk i leiligheten hennes av personer av mange nasjonaliteter, inkludert amerikanere, indere, kinesere og negre"; heter det.

«Noen av de besøkende synes å oppholde seg i leiligheten i flere dager, og noen av de besøkende er tydeligvis ugifte par», heter det i rapporten, der det legges gravalvorlig til at «det er mulig at leiligheten benyttes til umoralske handlinger».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Doris Lessing er mest kjent for romanen «The Golden Notebook» fra 1962, et mektig skrift for feminisme og mot kolonialisme.

Hun skrev 50 andre verk, fra politiske skrifter til science fiction, mye av det inspirert av hennes ensomme oppvekst i Afrika og hennes politiske engasjement på venstresiden.

Hun fikk nobelprisen i litteratur i 2007, som den eldste noensinne, og døde i 2013, 94 år gammel. (©NTB)