Vådeskudd i politigarasje traff campingvogn

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (th), politidirektør Odd Reidar Humlegård (tv) og PST-sjef Benedicte Bjørnland informerte onsdag pressen om videre midlertidig bevæpning av politiet.
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (th), politidirektør Odd Reidar Humlegård (tv) og PST-sjef Benedicte Bjørnland informerte onsdag pressen om videre midlertidig bevæpning av politiet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En politimann skjøt i fjor høst et vådeskudd som gikk tvers gjennom politiets garasjeport i Tana. Kula endte i en campingvogn. Politimannen ble ilagt et forelegg på 10.000 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var 22. september i fjor at politimannen tok ladegrep på tjenestevåpenet sitt, en Heckler & Koch P30-pistol inne i politigarasjen ved Tana lensmannskontor i Tana bru i Finnmark, siktet mot garasjeporten og trakk av. Tjenestemannen hadde ikke forsikret seg om at pistolen ikke var ladd, skriver iFinnmark.no.

Ifølge avisen føk kula gjennom garasjeporten, over et parkeringsområde og en vei, før prosjektilet traff en campingvogn som sto parkert 40 meter unna utenfor et bolighus.

Spesialenheten for politisaker er nå ferdig med etterforskningen av saken og har ilagt politimannen et forelegg på 10.000 kroner, subsidiært 20 dager i fengsel. Mannen har vedtatt forelegget, sier juridisk rådgiver Mona Skaaden-Bjek i Spesialenheten til avisen.

Bevæpning

Siden den midlertidige bevæpningen av politiet første gang trådte i kraft i november i fjor, er det blitt avfyrt flere vådeskudd. Slike hendelser skal fra nå av rapporteres til Politidirektoratet og Justisdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi gjør det vi kan for å redusere vådeskudd og vil sannsynligvis i løpet av uka ha en bedre oversikt over antall vådeskudd totalt sett den siste tiden, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård på en pressekonferanse i Oslo onsdag.

Her ble det opplyst at den midlertidige bevæpningen av politiet blir forlenget enda en gang – fram til 15. oktober.

Politidirektøren understreket imidlertid at politiets bruk av våpen i trusselsituasjoner ikke har økt under de snaue ni månedene med midlertidig bevæpning av politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere vådeskudd

I en situasjon som minner om den i Tana i september i fjor, kunne VG tirsdag fortelle om en politimann som avfyrte et vådeskudd på Kristiansand politistasjon 27. april i år.

Kula gikk gjennom veggen, inn i et toalett og videre inn i veggen på motsatt side. Men heller ikke denne gangen kom personer til skade. Også denne politimannen ble ilagt et forelegg av Spesialenheten for politisaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har fått kritikk for at han unnlot å fortelle om denne hendelsen og en annen episode i Follo politistasjons garasje i januar, da han 2. juni i år redegjorde for bevæpningen av politiet.

Bare to dager senere gikk nok et vådeskudd av da en 24-åring hoppet over skranken på Stavanger politistasjon, angrep en politimann og stakk fingrene ned i hylsteret.

Men nå skal altså rutinene for innrapportering av slike hendelser endres ved at politimestrene må rapportere om avfyrte vådeskudd.

Kritikk

Både Norsk Skytterforbund og generalløytnant Robert Mood har stilt seg kritiske til at politiet under den midlertidige bevæpningen har skarpe skudd i kammeret. Dette er like høy beredskap som norske soldater har når de er i ferd med å gå inn i kampoperasjoner i utlandet, påpekte Mood i forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politidirektør Humlegård opplyste på onsdagens pressekonferanse at han har gitt Politihøgskolen i oppdrag å utrede muligheten for å bruke elektrosjokkvåpen som et kompenserende tiltak for generell bevæpning.

SV vil sette en maksgrense på ett år for midlertidig bevæpning av politiet, og vil fremme forslaget når Stortinget trer sammen etter ferien. Regjeringens to samarbeidspartier Venstre og KrF er positive til forslaget. (©NTB)