Flybesetning promilletatt før Kreta-flygning

<p>BLE STÅENDE: Flyet til Chania ble stående på Gardermoen da besetningen til airBaltic ble stoppet i promillekontroll.</p>
BLE STÅENDE: Flyet til Chania ble stående på Gardermoen da besetningen til airBaltic ble stoppet i promillekontroll. Foto: airBaltic

En pilot, en styrmann og to kabinansatte ble stoppet med promille på et charterfly fra Gardermoen til Kreta lørdag. Hotellansatt tipset politiet om flybesetningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire jobber for det latviske selskapet airBaltic, som skulle fly til Chania på Kreta for Star Tour.

Flypersonellet blåste rødt da de ble stoppet under en rutinekontroll på Oslo Lufthavn klokken 5.15 lørdag morgen. Alle fire er nå tatt hånd om av politiet, og det er sikret blodprøver.

– De ble stanset med promille på over 0,2, opplyser operasjonsleder Thorleif Skovereng i Romerike politidistrikt til NTB.

Politiet ønsker ikke å kommentere hvor høyt over promillegrensen besetningen blåste. Tre av de fire er avhørt, opplyser politiet lørdag.

– De sitter i arresten i Lillestrøm, siktet for promille. De vil bli fremstilt for varetektsfengsling mandag, sier jourhavende jurist Charlotte Visdal Benneche i Romerike politidistrikt til VG.

Tipset av hotellansatt

Charterflyet med over 100 passasjerer skulle til Chania på Kreta i Hellas klokken 5.45.

– Politiet fikk tips fra en hotellansatt og valgte å aksjonere, sier politijurist Edith Ek Sørensen, til TV 2.

Kommunikasjonsansvarlig hos Star Tour, Nora Aspengren, sier til NRK at det er for tidlig å si om saken for konsekvenser får samarbeidet med airBaltic, som er Latvias største flyselskap.

– Her er det fire individer som har gjort noe galt. Det er veldig bra at Gardermoen har gode rutiner for å oppdage slike tilfeller, sier hun.

Suspendert

Flyselskapet beklager hendelsen, og at avgangen ble forsinket med nesten fem timer.

– airBaltic beklager på det sterkeste de ulemper og forsinkelser hendelsen har medført for våre passasjerer. Vi understreker at vi har nulltoleranse for å ikke følge våre sikkerhetsrutiner, skriver airBaltics kommunikasjonsdirektør Janis Vanags i en pressemelding.

Så snart alle undersøkelser er gjennomført, vil flyselskapet gjennomgå sine rutiner i samarbeid med aktuelle myndigheter.

– De fire crewmedlemmene er suspendert inntil alle undersøkelser i saken er avsluttet. airBaltic er takknemlige for at norske flyplassmyndigheter og politi har bidratt til å ivareta våre sikkerhetsrutiner, fortsetter Vanags.

Hevdet de var syke

Flypassasjer Erling Langeland forteller til VG at flyplasspersonalet hevdet det var sykdom som hindret flygingen.

– Vi sjekket inn som vanlig og gikk til gaten. Etter hvert kom crewet, de gikk forbi og inn i flyet. Vi reagerte ikke på oppførsel eller ganglag, sier han.

Langeland forteller at like etter at det kom en politibil, ble besetningen tatt ut av flyet og kjørt vekk.

– Vi er glade for at det tas promillekontroller og at besetningen ikke får fly hvis de er påvirket, sier Langeland.

Rett før klokken 11 var Langeland og resten av de ventende flypassasjerene i lufta – med ny besetning.

Personvernpolicy