– Vekteren skjøt selv og plantet den falske bomben

– Det som skjedde sent i går kveld er at status for fornærmede i saken er endret. Han er nå siktet for falsk forklaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa leder for Oslo-politiets vold- og sedelighetsseksjon, Grete Lien Metlid, da hun informerte om saken på en pressekonferanse i Politihuset i Oslo klokken 9 torsdag morgen. Oslo politidistrikt leder etterforskningen med bistand fra PST.

– Det som skjedde sent i går kveld er at status for fornærmede i saken er endret. Han er nå siktet for falsk forklaring. Etter noe tid valgte fornærmede, nå siktede, å gi ny forklaring, det avhøret pågikk sent i går kveld og i natt, sier Metlid.

Vektersaken ved Universitetet i Oslo:

  • Klokken 02.43 natt til onsdag 5. august meldte en Nokas-vekter til politiet at han var skutt i brystet på universitetsområdet på Blindern i Oslo.
  • Vekteren oppga at han hadde sett to menn i nærheten av kjemibygningen. Mens de to løp fra stedet, skjøt den ene fire-fem skudd mot vekteren. Han ble onsdag operert for skuddskader.
  • En bombelignende gjenstand uten sprengstoff ble funnet nær åstedet. Politiet mente den var laget for å skape frykt.
  • Store deler av universitetsområdet ble sperret av, det ble opprettet en forbudssone for fly og droner over området. Universitetet i Oslo satte krisestab.
  • Onsdag kveld ble det kjent at vekteren er den samme som to ganger tidligere er blitt såret etter angivelig å ha blitt angrepet med våpen på universitetsområdet på Blindern.
  • Etter å ha sittet i avhør onsdag kveld og natt til torsdag, tilsto Nokas-vekteren at han selv avfyrte skuddene og plasserte ut gjenstanden. Han er siktet for falsk forklaring.

– Grunnlaget for siktelsen kommer jeg ikke til å gå inn på. Men det er knyttet til etterforskningen som har pågått. Siktede har knyttet seg til våpen og til den bombelignende gjenstanden. Politiet mener nå det ikke knyttes til de to vi etterlyste i går, han har forklart at han har skutt og han har plassert gjenstanden, fortsetter hun.

Metlid anser det som en alvorlig sak, og kan ikke gå mer i detalj, men sier de nå skal gjennomføre flere etterforskningsskritt.

– Han ble forelagt siktelsen, og etter noe tid valgte han å forklare seg på nytt. Det avhøret pågikk i noe utover natten og så har etterforskningen fortsatt etter det, så det har vært en lang natt.

Siktede har ikke fått oppnevnt forsvarer, og valgte å forklare seg uten forsvarer, opplyser Metlid.

Mannen er påført noen skader som er knyttet til hendelsen.

Han har forklart at det er han han som har skutt og at han plasserte den bombelignende gjenstanden, sier Metlid.

Vil ha tips

Våpenet er funnet og beslaglagt. Men politiet oppfordrer folk som har vært i området, uavhengig av hva man har sett eller hørt, til å ta kontakt med politiet.

– Vi er interessert i alt som har skjedd, sier Metlid.

På spørsmål om politiet leter etter noen medhjelpere, svarer hun:

– Mitt svar at det er han som er siktet i denne saken.

– Det er en alvorlig hendelse som har fått mye oppmerksomhet, og også skapt frykt selv om vi raskt fikk avklaringer rundt den bombelignende gjenstanden. Vi har jobbet tungt hele dagen og natten, sier Metlid.

Hevdet å ha møtt to menn

Natt til onsdag meldte Nokas-vekteren om at han hadde møtt to menn på Universitetet i Oslo på Blindern. Da han fulgte etter dem, skjøt en av dem fem skudd mot ham med det politiet mener er en pistol, før de løp fra stedet, forklarte han til politiet.

Vekteren ble truffet i brystet, i pannen og i armen, og ble sendt til Ullevål sykehus, hvor han ble operert onsdag, ifølge NTB.

I nærheten av åstedet fant politiet senere en gjenstand som var laget for å se ut som en bombe. Gjenstanden har blitt laget for å skape frykt, opplyste Oslo-politiet onsdag.

Ifølge TV 2 har Nokas-vekteren vært utsatt for drapsforsøk tre ganger tidligere, alle mens han var på jobb på Blindern.

Se hele pressekonferansen med politiet under:


Personvernpolicy