Kommunetopp i Sp ut mot Schengenavtalen:

Sp-politiker vil stenge ute kriminelle bander fra Øst-Europa

INNFØR PASSTVANG: – Kriminelle bander fra Øst-Europa skaper stor usikkerhet her i Buskerud og andre steder, sier Magnus Weggesrud, som står øverst på Senterpartiets liste ved kommunevalget i Nedre Eiker.
INNFØR PASSTVANG: – Kriminelle bander fra Øst-Europa skaper stor usikkerhet her i Buskerud og andre steder, sier Magnus Weggesrud, som står øverst på Senterpartiets liste ved kommunevalget i Nedre Eiker. Foto: Privat

– Fri innreise uten passkontroll gjør at Norge har blitt godtebutikk for østeuropeiske kriminelle. Dette skaper så stor utrygghet at vi må gjeninnføre passkontrollen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener Senterpartiets listetopp i Nedre Eiker og medlem av sentralstyret i Senterungdommen, Magnus Weggesrud.

– Nok en sommer fylles avisene med saker om utenlandske kriminelle bander som lusker rundt og stjeler i lokalmiljøene. Spesielt her i Sør-Buskerud har situasjonen vært kritisk den siste måneden. Men det samme skjer mange steder, sier Weggesrud og lister opp en rekke avisoppslag.

  • Drammens Tidende 7. juli: Politiet ber folk være på vakt etter at to menn med mistenkelig atferd ble observert i Vestfossen og Kongsberg.
  • Drammens Tidende 15. juli: Mange meldinger om ukjente som snoker rundt i boligstrøk i Nedre Eiker.
  • Fremover 13. juni: Tromsøværinger oppdager at kriminelle har skrevet koder på husene deres.

Dette er Schengenavtalen

Schengen-avtalen innebærer at landene som deltar, blant dem Norge, har en felles ytre grensekontroll, men fri fart av folk uten kontroll fra det ene landet til det andre innenfor.

Alle EU-land utenom Storbritannia, Irland, Kypros, Bulgaria og Romania deltar i Schengen-samarbeidet.

Les mer om Schengenavtalen hos regjeringen

I mange av tilfellene har folk møtt på utenlandsktalende, ukjente personer.

– Skaper utrygghet og fremmedfrykt

– Dette skaper utrygge lokalsamfunn. Norge har høy materiell velstand og er en godtebutikk for utenlandske kriminelle. Norge må nå si opp Schengenavtalen og gjeninnføre grensekontroll, krever Weggesrud.

– Det nytter ikke å sende kriminelle ut, fordi de kan være tilbake i Norge dagen etter på grunn av den frie ferdselen over landegrensene som Schengenavtalen gir, legger han til.

– Er du ikke redd for at uttalelsene dine stigmatiserer utlendinger?

– Det er akkurat det som er poenget, at det er den frie flyten over landegrensene som øker fremmedfrykten. Senterpartiet mener vi må stanse de kriminelle ved grensa. Alle andre vil vi selvsagt ha her – men vite hvem de er før de kommer hit til landet, svarer Weggesrud.

Les også: 183 på rømmen fra soning - vanskelig å kontrollere

– Fjern fattigdom, innfør passkontroll

Han mener at en viktig grunn til at østeuroppeiske kriminelle kommer hit, er at vi er en velstående utpost de fritt kan komme til.

– Dette er også tegn på fattigdom i østeuropeiske land. Det er noe vi bør hjelpe til med, ved blant annet EØS-midlene, sier Weggesrud.

Senterpartiets utenrikspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete uttalte seg derimot kritisk til EØS-midlene da det 20. juli ble kjent at Norge har forpliktet seg til å bidra med 3,4 milliarder kroner i året i bidrag til EUs fattige land.

– Vi i Sp mener det bør være en rett for et land å kontrollere hvem som kommer til landet, slår Weggesrud fast.

På landsmøtet til Senterpartiet i 2013 fikk daværende leder av Senterungdommen, Sandra Borch, mot ledelsens innstilling, flertall for utmelding av Schengen.

Kan gjøre litt nå også

Han er klar over at det ikke er flertall på Stortinget for å si opp Schengenavtalen i dag, men mener det også innenfor den finnes noen muligheter til skjerpet kontroll.

– Blant annet kan vi øke bruken av smarte kameraer, kameraer som sjekker bilskiltene og så kontrollerer numrene mot databaser i Norge og Europa.

– Så må vi gi tollvesenet økte midler til å gjennomføre stikkontroller. Det er lov.

Myndighetene har allerede startet med å montere kameraer av typen ANPR (Automatic Number Plate Recognition) ved grensa. Så langt finnes dette ved 15 kjørbare grenseoverganger ifølge et brev fra Finansdepartementet til Stortinget.

– Sp foreslo i Stortinget at alle grensekrysninger skal ha slike kameraer, men alle de andre stemte mot, sier Weggesrud.

I Stortinget henviste de øvrige partiene til at regjeringen allerede arbeider med planer om dette.

Fjernere lensmann - mer krim?

Men den unge Buskerud-politikeren Magnus Weggesrud trekker også politireformen inn i debatten om hva som kan gjøres med østeuropeiske tyveribander.

– Dette viser også behovet for å ha et lokalt politi som kan være raskt på pletten og kjenner lokalmiljøet. Men det blir jo borte hvis de i forbindelse med politireformen legger ned lensmannskontoret, sier han.

– Å vise pass i dag, er ikke å stenge landet. Nå har passene digitale strekkoder og sjekking går fort. Jeg tror folk flest foretrekker mindre kriminalitet selv om de må stå fem minutter lenger på grensa. Storbritannia har jo passkontroll. Det har jo fungert bra, mener Weggesrud.

Les også: Dobbelt så mange utlendinger siktes for lovbrudd i Norge

Personvernpolicy