Narkobaron rømte fra fengsel via tunnel i dusjen

Joaquin «El Chapo» Guzman rømte gjennom en flere kilometer lang tunnel fra badet på cella.
Joaquin «El Chapo» Guzman rømte gjennom en flere kilometer lang tunnel fra badet på cella. Foto: Eduardo Verdugo / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fengselsbetjenter fant et hull som leder til en flere kilometer lang tunnel i cellen til lederen av Sinaloa-kartellet i Mexico, Joaquín «El Chapo» Guzmán.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Guzmán rømte fra høysikkerhetsfengselet Altiplano utenfor Mexico by søndag.

– Hullet var 10 meter dypt og ble funnet i dusjområdet i Guzmáns celle. En stige ledet ned til en 1,7 meter høy og 80 centimeter bred tunnel. Tunnelen hadde egen belysning og et eget ventilasjonssystem, forteller Monte Alejandro Rubido, sjefen for Mexicos nasjonale sikkerhetsmyndighet.

I tunnelen ble det funnet en motorsykkel på et skinnesystem, som skal ha blitt brukt til å frakte jord og redskaper. Utgangen av tunnelen endte i en bygning som var under konstruksjon.

Totalt 18 fengselsvakter skal avhøres av aktoratet i Mexico by etter hendelsen, opplyser Rubido.

Ettersøkes

Guzmán ble sist sett på overvåkingskameraer i dusjområdet lørdag kveld, men etter at han ikke hadde vært synlig i en kort periode like før klokken 21 lokal tid, ble det slått alarm, opplyser landets nasjonale sikkerhetskommisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har iverksatt en storstilt aksjon for å finne Guzmán, ved å sette opp veisperringer i området og på veiene i nabodistriktene. En nærliggende flyplass i Toluca er blitt stengt, opplyser sikkerhetskommisjonen.

Det er ikke første gang Guzmán har rømt fra fengsel. Etter å ha sittet bak murene siden 1993, lyktes det ham åtte år senere å flykte fra et mexicansk fengsel ved å bestikke fengselsbetjentene og flykte i en skittentøykurv.

Mektig narkosmugler

Da Guzmán ble pågrepet og satt i fengsel i februar i fjor, hadde han vært 14 år på flukt siden han også da rømte fra fengsel. Pågripelsen ble sett på som en stor seier for Mexicos regjering. I oktober samme år ble også den antatte lederen av Juárez-kartellet, Vicente Carillo Fuentes, kjent under navnet «El Viceroy», og Héctor Beltrán Leyva pågrepet.

Guzmán, som er den øverste lederen for Sinaloa-kartellet, mistenkes for å ha smuglet kokain, metamfetamin, heroin og marihuana for mange milliarder dollar til USA.

Guzmán kom fra fattige kår i delstaten Sinaloa og ble en av Mexicos mektigste narkosmuglere.

En bandekrig mellom Sinaloa-kartellet og Juárez-kartellet, som har sin base i byen Ciudad Juárez på grensa til USA, har de siste åtte årene kostet minst 10.000 mennesker livet.