Hussains frifinnelse blir ikke anket

Frifinnelsen av islamisten Ubaydullah Hussain blir stående, den ankes ikke av påtalemyndigheten.
Frifinnelsen av islamisten Ubaydullah Hussain blir stående, den ankes ikke av påtalemyndigheten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Oslo (NTB): Påtalemyndigheten har besluttet å ikke anke frifinnelsen av Ubaydullah Hussain til Høyesterett. Frifinnelsen er dermed rettskraftig, noe Hussains forsvarer betegner som en seier for ytringsfriheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg konstaterer at ytringsfriheten nå har fått en endelig rettslig avklaring i Norge på dette feltet, og at vi tillater folk å mene det de vil fremfor å bure dem inne fordi vi ikke liker det de sier, sier Hussains forsvarer, John Christian Elden, til Dagbladet.

Det var i 2013 i perioden mellom 20. januar og 3. november at Hussain på sin Facebook-profil hyllet fire terrorhandlinger. Det dreide seg blant annet om forherligelse av angrepene mot Boston Marathon og Statoil-anlegget i In Amenas i Algerie. Han ble for dette tiltalt for oppfordring til terror, men ble frikjent i Oslo tingrett i oktober i fjor.

Påtalemyndigheten valgte å anke. Borgarting lagmannsrett behandlet saken i forrige måned og ga Hussain medhold. Saken ble regnet som prinsipielt viktig og det var derfor ventet at den ville gå helt til Høyesterett, men statsadvokaten har nå altså besluttet å la være å anke frifinnelsen.

Lagmannsretten la i frifinnelsen vekt på hvordan politikerne har utformet loven. «Dersom ytringer med slikt innhold skal være straffbare, mener lagmannsretten at dette krever klarere tale fra lovgiver», het det i dommen fra lagmannsretten i forrige måned. (©NTB)

Personvernpolicy