Familiefar tiltalt i omfattende overgrepssak

En mann i 40-årene fra Hadeland er tiltalt for en rekke voldtekter og grove seksuelle overgrep mot flere barn i spedbarnsalder opp til 18 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overgrepene som mannen er tiltalt for, fant sted fra 2005 til 2014. Nå varsler aktor at det kan bli lagt ned påstand om at familiefaren blir dømt til forvaringsstraff.

– Det er en omfattende sak, hvor tiltalen omfatter det å tilnærme seg ukjente barn ute. Slikt skaper stor bekymring i omgivelsene, og jeg tenker at det er samfunnsmessig bra når slikt blir stoppet, sier statsadvokat Marit Bakkevig til NTB.

Tatt i fjor

Totalt er det funnet minst 60.000 bilder og 278 timer film som viser overgrep mot barn, i saken. Mye av dette er lastet ned fra internett.

Første registrering av mannens DNA stammer fra en episode der han onanerte foran tenåringsjenter ved Ulsrudvann i Oslo i 2004, skriver VG.

I årene som fulgte ble DNA-et fra den da ukjente gjerningsmannen funnet i flere alvorlige overgrepssaker på Østlandet. I fjor høst ble mannen tatt etter at Kripos hadde jaktet på ham i flere år.

Mannens forsvarer, advokat Kai Roger Vaag, ønsker ikke å kommentere tiltalen overfor NTB fredag.

– Jeg har ikke fått anledning til å snakke med min klient ennå. Det vil jeg gjøre i løpet av neste uke, sier han.

Tidligere har mannen erkjent en rekke av forholdene som nå er med i tiltalen, men han har vært uenig i hendelsesforløp knyttet til enkelte av episodene.

Alvorlig sak

Tiltalen omfatter punkter med svært varierende strafferamme, og det alvorligste punktet er seksuell omgang med barn som ikke kan motsette seg handlingen. Mannen er også tiltalt for brudd på dyrevelferdsloven.

Tre av de fornærmede jentene i tiltalen klarte å rømme etter at de skal ha blitt lurt og overfalt.

Inger Marie Støen er bistandsadvokat for fire fornærmede jenter i saken.

– Saken er svært belastende, og mine klienter gruer seg til den kommer opp. Det er krevende å stå i en slik sak i et lokalsamfunn der alle kjenner alle, sier hun til avisen Hadeland.

Saken er oversendt Gjøvik tingrett for beramming, og hovedforhandlingen kommer trolig opp for retten tidlig på høsten.

Statsadvokaten varsler at det vil bli bevisføring rundt flere foreldede forhold.

Personvernpolicy