Hackere stjal opplysninger om 21 millioner amerikanere

Rundt 21,5 millioner mennesker er rammet av dataangrepet i USA, opplyser det offentlige kontoret OPM. Hackerne stjal blant annet personnumre og fingeravtrykk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 21,5 millioner dokumentene kommer i tillegg til personopplysninger om rundt 4,2 millioner nåværende og tidligere statsansatte som ble stjålet i en «separat, men tilknyttet» hendelse, opplyser Office of Personnel Management (OPM) torsdag. Det er imidlertid en betydelig overlapp mellom de to gruppene.

Kontoret håndterer informasjon om offentlig ansatte i USA. 19,7 millioner av dem som er rammet, hadde vært gjenstand for en bakgrunnssjekk etter å ha søkt om sikkerhetsklarering. Drøyt 4 millioner er stort sett søkernes ektefeller eller samboere.

Fingeravtrykk

Noen av dokumentene omfatter informasjon hentet inn gjennom intervju, samt 1,1 millioner fingeravtrykk.

Innbruddet skjedde i desember 2014, men ble oppdaget først i april etter at OPM hadde fått på plass et nytt sikkerhetssystem. Bakgrunnen for installeringen av det nye systemet skal ha vært et mislykket forsøk på hackerangrep mot OPM i mars i fjor.

FBI har etterforsket angrepet mot OPM siden. I juni sprakk saken i amerikanske medier, men myndighetene har først nå offentliggjort det høye tallet på personer som er blitt frastjålet sensitiv informasjon.

– Ikke misbrukt

OPM opplyser at det så langt ikke har noen informasjon som tyder på at informasjonen er blitt misbrukt eller spredt. Men for alle som etter 2000 har gjennomgått en bakgrunnssjekk i OPM, «er det svært sannsynlig at individet er blitt påvirket av dette databruddet», heter det torsdag.

Kina er blitt anklaget for å stå bak. Datainnbruddet blir satt i sammenheng med en rekke angrep mot ulike offentlige og private selskaper i USA. I februar klarte hackere å hente ut helsejournalene til mange amerikanske borgere.

Personvernpolicy