Øygard er ute av fengselet

Tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard er nå løslatt. Han ønsker å renvaske seg og vil arbeide for gjenopptakelse av overgrepssaken.
Tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard er nå løslatt. Han ønsker å renvaske seg og vil arbeide for gjenopptakelse av overgrepssaken. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Overgrepsdømte Rune Øygard, som var Arbeiderparti-ordfører i Vågå i Oppland, har nå sonet ferdig straffen og er ute av fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Øygard har vært ute i en god stund. Han kan nå konsentrere seg om gjenåpningen av straffesaken uten å bli beskyldt for å ville komme seg unna straff, sier hans advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Elden opplyser at en begjæring om gjenopptakelse, hvis den blir fremmet, skal være så bearbeidet at den vil føre fram.

– Vi tar oss derfor den nødvendige tid, sier Elden.

Øygard selv ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt og viser til at familien ønsker fred og ro. Han har tidligere sagt at han er uskyldig dømt og at han har planer om å klage saken inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Øygard ble først dømt til ett år og tre måneders fengsel, men fikk skjerpet straffen med ytterligere ett år i Høyesterett i september 2013. 11. desember samme år startet han soningen på Ullersmo. Etter utmålt strafferamme skulle han ha blitt løslatt først i mars neste år.

I tillegg til fengselsstraff ble Øygard døm til å betale 120.000 kroner i oppreisningserstatning til jenta som var fornærmet i saken. Hun har i boken «Ikke si det til noen» forklart med egne ord i detalj om forholdet til Øygard, maktmisbruk, overgrepsregime og hvordan hun oppfattet omverdenens reaksjoner på anmeldelsen og behandlingen i rettsapparatet.

Personvernpolicy