Bekymrer vestlig etterretning:

– IS-avhoppere søker seg hjem

Røyksøyle etter en eksplosjon i utkanten av Deir Ezzor onsdag, men syriske styrker rykker frem i sine kamper mot IS. Scanpix/AFP.
Røyksøyle etter en eksplosjon i utkanten av Deir Ezzor onsdag, men syriske styrker rykker frem i sine kamper mot IS. Scanpix/AFP.

Mange tidligere IS-krigere forsøker nå å vende hjem, blant annet til Europa. – Vi er bekymret for er at de som eventuelt returnerer har styrket sine strategiske og stridstekniske evner, sier PST.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medlemmer av den hovedsakelig kurdiske militsen SDF viser frem IS' flagg i Raqqa. Arkivfoto fra 14. august. Scanpix/REUTERS/Zohra Bensemra
Medlemmer av den hovedsakelig kurdiske militsen SDF viser frem IS' flagg i Raqqa. Arkivfoto fra 14. august. Scanpix/REUTERS/Zohra Bensemra

Hundrevis av IS-avhoppere har samlet seg ved grensen til Tyrkia, i Idlib-provinsen nord i Syria. Mange av dem håper å flykte over grensen til Tyrkia og finne tilbake til sine opprinnelsesland i Midt-Østen, Nord-Afrika og Europa, melder The Guardian denne uken.

Flere dusin tidligere IS-stridende har allerede krysset grensen til byer og landsbyer sør i Tyrkia de siste ukene, ifølge den britiske avisens opplysninger.

Politiets sikkerhetstjeneste har ansvar for innenlands etterretning i Norge. Dersom norske fremmedkrigere med IS-tilknytning returnerer fra Syria eller Irak blir de PSTs ansvar.

Kulehull i veggen på en skole i Hazema, nord i «IS-hovedstaden» Raqqa. Scanpix/REUTERS/Zohra Bensemra
Kulehull i veggen på en skole i Hazema, nord i «IS-hovedstaden» Raqqa. Scanpix/REUTERS/Zohra Bensemra

– Hjemvendte syriafarere risikerer pågripelse i Norge om de har deltatt i konfliktområder, latt seg verve eller på annet vis hjulpet IS, sier seniorrådgiver i presseavdelingen til PST, Siv Alsén, til ABC Nyheter.

Les også: Dette kjennetegner en fremmedkriger

Færre nordmenn reiser

Blant fremmedkrigerne som nå samler seg nord i Syria kjenner PST ikke til norske borgere.

– Foreløpig har vi ingen signaler som tyder på at norske borgere som har reist nå ønsker seg tilbake, sier Alsén.

Abdullah, et arabisk medlem av den USA-støttede militsgruppen SDF, speider etter et luftangrep mot IS-stillinger i Raqqa. Scanpix/AP.
Abdullah, et arabisk medlem av den USA-støttede militsgruppen SDF, speider etter et luftangrep mot IS-stillinger i Raqqa. Scanpix/AP.

Strømmen av krigere fra IS-kontrollerte områder til andre deler av Syria og Irak har fortsatt året gjennom. Gradvis har terrorgruppa tapt terreng til irakiske styrker, syriske styrker og deres allierte, samt militsgrupper i Syria med støtte fra den amerikanskledede koalisjonen.

Ifølge PSTs tall har cirka 100 norske borgere reist til Syria og Irak fra slutten av 2011. Ti av disse var kvinner. 40 antas fortsatt å befinne seg i området, 40 har vendt hjem, og 20 antas å være drept.

– PSTs mandat ved eventuell retur er å undersøke hva slags aktivitet de har hatt i utlandet. Skulle det vise seg at de har gjort noe straffbart vil vi etterforske og eventuelt pågripe, sier Alsén.

Syriske regjeringsstyrker under fremrykking sørvest for Deir Ezzor. Scanpix/EPA/SANA HANDOUT.
Syriske regjeringsstyrker under fremrykking sørvest for Deir Ezzor. Scanpix/EPA/SANA HANDOUT.

PST har registrert en nedgang i antall fra Norge som forsøker å ta seg til Syria for å delta i krigen.

– Vi forventer at færre reiser fremover. Det skyldes blant annet at den organiserte radikaliseringen er svekket i Norge, og at det er iverksatt tiltak nasjonalt og internasjonalt som gjør det vanskeligere å oppsøke konfliktområdene, sier Alsén.

Les også: – Ubehagelig for Norge

Bekymret for stridskunnskap

En indonesisk familie som flyktet fra IS i Raqqa, fotografert i en flyktningleir i Ain Issa i Syria i juli. Familien sier de tilbrakte to år med IS, men har i dag fordømt gruppen. Familien har siden vendt hjem til Indonesia, ifølge nyhetsbyrået AP. Scanpix/AP.
En indonesisk familie som flyktet fra IS i Raqqa, fotografert i en flyktningleir i Ain Issa i Syria i juli. Familien sier de tilbrakte to år med IS, men har i dag fordømt gruppen. Familien har siden vendt hjem til Indonesia, ifølge nyhetsbyrået AP. Scanpix/AP.

Titusener av IS-krigere ble trolig drept under gjenerobringen av områdene de hærtok sommeren 2014. Ytterligere tusener fremmedkrigere er antatt å ha reist hjem. Hvor mange militante og deres familier som nå forsøker å forlate de krigsherjede landene er vanskelig å fastslå.

– Det vi er bekymret for er at de som returnerer har styrket sine strategiske og stridstekniske evner, noe som også kan senke terskelen for vold, sier Alsén.

– Vi vurderer det som sannsynlig at mange vil bli drept eller tatt til fange i regionen, og at enkelte kanskje vil oppsøke andre konfliktområder, sier hun.

Et Tornado GR4 fra det britiske flyvåpenet tanker i lufta over Irak søndag. Scanpix/EPA.
Et Tornado GR4 fra det britiske flyvåpenet tanker i lufta over Irak søndag. Scanpix/EPA.

I helgen skrev NTB også om over 1.300 utenlandske kvinner og barn som er i familie med IS-krigere, holdes i en leir for fordrevne mennesker i Irak, opplyser irakiske tjenestemenn.

Seniorrådgiver Siv Alsén sier til ABC Nyheter at PST heller ikke kjenner til norske borgere i denne gruppen.

Omfanget av ekstremist-flukten fra de tidligere IS-kontrollerte delene av Irak og Syria er uklar. Det meste av territoriet gruppen tidligere kontrollerte har blitt gjenerobret. Restene av gruppen beskrives av The Guardian som «splittet og demoralisert, uten noen skjulesteder igjen».

Les også: USA-støttede styrker rykker frem i Syria

IS’ «hovedstad» beleiret

Et av IS’ viktigste befestninger, Mosul i Irak, falt i februar. Den såkalte IS-hovedstaden i Syria, Raqqa, faller gradvis til kurdiske styrker med amerikansk støtte.

I tre måneder har Syrian Democratic Forces (SDF) kjempet for å fravriste IS kontroll over Raqqa. Enkelte rapporter går ut på at den kurdiske militsgruppen nå kontroller over 70 prosent av byen, melder Foreign Policy.

Når Raqqa en dag faller vil det være duket for et nytt maktspill i regionen, men globalpolitiske overtoner. Det er sterk regional konkurranse om innflytelse nord og øst i Syria. Russiske og iranskstøttede syriske regjeringsstyrker avanserer mot øst i Deir Ezzor, og har rykket nærmere SDFs stillinger sør for Raqqa. Det har allerede kommet til kortvarige trefninger mellom regimestyrker og de kurdisk-ledede styrkene. Vest for Raqqa har tyrkiske soldater og tyrkiskstøttede opprørere truet med flere angrep mot SDF, men later til å ha blitt holdt igjen av Russland – hittil, oppsummerer Foreign Policy.

Den internasjonale koalisjonen mot IS, SDF, den syriske regjeringen og Russland har tidligere blitt enige om en demarkasjonslinje nordøst i Syria for hindre sammenstøt mellom partene.

I helgen ble det også meldt at amerikanskstøttet milits har erobret store områder fra IS i den oljerike Deir al-Zor-provinsen, som grenser mot Irak. Området regnes som strategisk viktig for både den USA-støttede gruppa Syrian Democratic Forces (SDF) og russiskstøttede regjeringsstyrker.

Les også:

Fra nynazist i Norge til kriger for IS

PST frykter terrorangrep i Norge i år

Ullersmo bekymret for at fanger radikaliseres

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog18:42 EØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31 Trump mener riksrettsrapporten er en vits18:21 Fourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18 Julie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57 Blodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53 Person funnet med stikkskader på Grorud i Oslo
Siste nytt
22:23VerdenFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog18:42PolitikkEØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31VerdenTrump mener riksrettsrapporten er en vits18:21SportFourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18NorgeJulie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57VerdenBlodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53NorgePerson funnet med stikkskader på Grorud i Oslo
Populært