Iraks statsminister erklærer IS' undergang

Den historiske al-Nuri-moskeen i Mosul ble lagt i grus forrige uke. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix
Den historiske al-Nuri-moskeen i Mosul ble lagt i grus forrige uke. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iraks statsminister Haider al-Abadi kunngjør enden på IS etter at hæren erobret ruinene av den historiske al-Nuri-moskeen i Mosuls gamleby.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er vitne til enden på den fiktive Daesh-staten. Frigjøringen av Mosul er beviset, tvitrer Abadi og bruker det arabiske akronymet på ekstremistgruppa som kaller seg Den islamske staten (IS).

En talsmann for den USA-ledede koalisjonen uttaler samtidig at frigjøringen av Mosul kan være et faktum innen få dager.

IS sprengte den 800 år gamle al-Nuri-moskeen for en uke siden. Generalløytnant Abdul-Wahab al-Saadi i de irakiske spesialstyrkene sier landemerket og gatene rundt ble gjenerobret torsdag ettermiddag.

– Vi kommer til å fortsette å kjempe mot Daesh fram til hver eneste en av dem er drept eller stilt til ansvar, skriver den irakiske statsministeren på Twitter.

Fra al-Nuri-moskeen proklamerte lederen for den ytterliggående islamistgruppa IS, Abu Bakr al-Baghdadi, sommeren 2014 opprettelsen av et islamsk kalifat i Irak og Syria. Nyheten om gjenerobringen av moskeen kommer på dagen tre år senere, skriver nyhetsbyrået DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ødelagt

Ifølge det irakiske forsvaret sprengte IS den historiske moskeen i Mosuls gamleby tidligere i juni. Erobringen av ruinene innebærer at de gjenværende IS-krigerne er omringet i avgrensede områder i gamlebyen, ifølge irakiske militærkilder.

Satellittbilder viser hvordan den over 800 år gamle moskeen med sin karakteristisk skakke minaret ligger i grus. Minareten har blitt omtalt som «Mosuls Pisa-tårn».

IS nekter for at det var de som sprengte moskeen og hevder at den ble bombet av amerikanske fly. Den USA-ledede koalisjonen har avvist påstanden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Talspersoner for både Irak og den USA-ledede koalisjonen mot IS sa at ødeleggelsen av moskeen var et tegn på at jihadistgruppa snart kommer til å bli drevet ut av byen.

Les også: – Jeg har skåret hodet av 50 IS-krigere

Rykker lenger inn

Torsdagens framstøt skjer mer enn en uke etter at irakiske styrker startet offensiven for å gjenerobre de siste IS-kontrollerte delene av Mosuls gamleby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Talspersoner for den irakiske hæren sa søndag at IS tre år etter erobringen av Mosul kun kontrollerte om lag en kvadratkilometer av byen. Oberstløytnant og leder for antiterrorstyrken CTS, Salam al-Obeidi, anslo da at kun «et hundretalls IS-krigere» er igjen i gamlebyen.

Offensiven for å gjenerobre Mosul fra IS har drevet over 860.000 mennesker på flukt, men nærmere 200.000 har de siste månedene vendt tilbake, først og fremst til regjeringskontrollerte Øst-Mosul, opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Det anslås at rundt 100.000 sivile trolig fortsatt befinner seg i Mosuls gamleby. Samtidig anklages irakiske regjeringsstyrker og allierte militser for grove overgrep under offensiven.

Les også: FN: Opptil 100.000 sivile fanget i Raqqa