Danske soldater mistenker tortur på irakisk militærbase

Artikkelen fortsetter under annonsen

Danske soldater i Irak mistenker at fanger regelmessig blir torturert på al-Asad-basen der de er stasjonert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De danske soldatene ved flybasen, som benyttes av den USA-ledede koalisjonen mot IS, har sendt gjentatte bekymringsmeldinger hjem til Danmark, som avisen Information har fått tilgang til.

Flybasen blir drevet av den irakiske spesialstyrken Counter Terrorism Service (CTS) og irakiske kilder ved basen skal overfor de danske soldatene ha bekreftet at det hver eneste natt blir torturert fanger der.

Den danske forsvarsledelsen har imidlertid ikke tatt saken opp med irakerne, ifølge Information «av frykt for forholdet til de irakiske samarbeidspartnerne».

Danske soldater ved basen forteller at de har sett grupper av bakbundne fanger med bind for øynene bli transportert vekk, noen av dem med blodige klær.

Amnesty International mener det danske forsvaret ikke har gjort nok for å undersøke mistankene om fangetortur ved basen, som foruten de 200 danske soldatene også huser amerikanske og irakiske styrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Danskene forsøker ikke egentlig å oppklare om det foregår tortur eller annen mishandling på al-Asad-basen, sier menneskerettighetsorganisasjonens juridiske rådgiver Claus Juul til Information.

– Det virker tvert imot som om de helst ikke vil undersøke mistanken nærmere av frykt for konsekvensene, sier han.

Det danske forsvaret avviser kritikken og hevder at Danmark ikke har noe mandat til å undersøke mistanke om tortur ved den irakiske flybasen.