HRW: Kurdiske myndigheter hindrer sivile å flykte fra IS

Sivile brukes ofte som brikker i et spill mellom de stridende partene i Nord-Irak. Denne kvinnen flyktet nylig med sønnen sin fra Mosul, som irakiske regjeringsstyrker forsøker å gjenerobre fra den ytterliggående islamistgruppa IS. Foto: AP / NTB scanpix
Sivile brukes ofte som brikker i et spill mellom de stridende partene i Nord-Irak. Denne kvinnen flyktet nylig med sønnen sin fra Mosul, som irakiske regjeringsstyrker forsøker å gjenerobre fra den ytterliggående islamistgruppa IS. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Human Rights Watch (HRW) anklager kurdiske myndigheter i Nord-Irak for å ha holdt tilbake flere tusen irakere som prøver å flykte fra IS-kontrollerte områder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sivile har blitt tvunget til å vente ved kurdiskkontrollerte veisperringer i uker og måneder, ifølge den USA-baserte menneskerettsgruppa.

– Disse menneskene har levd i årevis med grufulle overgrep fra IS, begrenset med mat, vann og medisiner, og har risikert livene sine i forsøk på å komme i sikkerhet, sier Lama Fakih, HRWs nestleder for Midtøsten.

I uttalelsen onsdag anklager HRW kurdiske peshmergastyrker ved militærposter i Nord-Irak for å oppholde sivile som har flyktet fra de to IS-kontrollerte byene Hawija og Tal Afar.

– Peshmergastyrker stanset sivile i dager, uker, og i ett tilfelle opptil flere måneder. I mange tilfeller har det gjort at de var uten mat og sårt tiltrengt hjelp, samt sårbare for angrep fra IS, sier organisasjonen.

De kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Irak mener veisperringene er helt nødvendige for å hindre IS-medlemmer i å passere.

Aktuelt:

Abadi: Moskésprengning er en erkjennelse av nederlag

IS får ultimatum i Mosul

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden