NATO kan bli med i koalisjonen mot IS

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på besøk hos Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på besøk hos Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATOs medlemsland vurderer om alliansen skal bli offisielt medlem av koalisjonen mot IS i Syria og Irak. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En beslutning kan forhåpentlig tas før NATO-toppmøtet i Brussel 25. mai, opplyser NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Dette vil ikke føre til at NATOs grunnleggende rolle endres, lover han.

– NATO vil ikke delta i kampoperasjoner. Ingen har bedt NATO om å påta seg noen rolle i kampoperasjoner, verken i Syria eller i Irak, sier Stoltenberg.

Er i praksis med allerede

Spørsmålet kom opp da han og Tysklands statsminister Angela Merkel holdt pressekonferanse etter et møte i Berlin.

Samtlige av de 28 medlemslandene i NATO er med i den USA-ledede koalisjonen, som har rundt 60 medlemmer. Derfor er NATO på mange måter allerede med gjennom medlemslandene. Det som er spørsmålet nå, er om NATO formelt sett skal få en plass rundt bordet i koalisjonen, forklarer Stoltenberg.

– Jeg har en pragmatisk holdning til dette, sier han.

Enkelte av koalisjonens møter er allerede blitt holdt i NATOs lokaler. Stoltenberg selv har da deltatt på møtene og sågar påtatt seg rollen som første innleder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gir hjelp

Den offisielle linjen har så langt vært at NATO hjelper koalisjonen, men at alliansen ikke formelt er med i den. Hjelpen består i opplæring til offiserer i Irak og tredimensjonale bilder av syrisk luftrom som tas av NATOs overvåkingsfly i regionen.

Merkel understreker at en eventuell beslutning om å trekke NATO inn i koalisjonen ikke betyr at NATOs aktiviteter skal trappes opp.

Stoltenberg mener på sin side at NATO har et uutnyttet potensial når det gjelder opplæring av lokale styrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener lærdommen fra Afghanistan og Irak er at den eneste bærekraftige løsningen på lang sikt er å sette lokale styrker i stand til å stabilisere sine egne land, sier han.

Norge deltar aktivt

NATOs bidrag i kampen mot terror er ventet å bli et hovedtema på toppmøtet i Brussel, der stats- og regjeringssjefene i NATO for første gang får diskutert slike spørsmål direkte med USAs president Donald Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge deltar aktivt i koalisjonen mot IS og vedtok tidligere i år å forlenge bidraget til mars 2018. Norge har sendt av gårde en styrke på rundt 60 soldater som hjelper syriske opprørere med base i Jordan. I tillegg har Norge sendt rundt 60 soldater til Irak for å hjelpe irakiske sikkerhetsstyrker i Arbil.

I forslaget til revidert nasjonalbudsjett er det satt av nærmere 200 millioner kroner for å dekke utgiftene til forlengelsen.

Koalisjonen mot IS:

* Drøyt 60 land har sluttet seg til den USA-ledede Operation Inherent Resolve som bekjemper IS i Irak og Syria. Blant disse er samtlige av de 28 medlemslandene i NATO.

* En beslutning om NATO som organisasjon skal involvere seg, kan bli tatt før NATO-toppmøtet i Brussel 25. mai.

* Koalisjonen mot IS har siden 2014 gjennomført 21.299 flyangrep mot antatte IS-mål i Irak og Syria, 12.627 i Irak og 8.672 i Syria, ifølge tall samlet inn av organisasjonen Airwars.

* I tillegg bidrar koalisjonen med våpen og soldater som skal bidra med trening, rådgivning og støtte på bakken.

* Koalisjonen støtter regjeringen i Irak og milits i begge landene.

* Norge deltar aktivt i koalisjonen og vedtok tidligere i år å forlenge bidraget til mars 2018. Norge har sendt av gårde en styrke på rundt 60 soldater som hjelper syriske opprørere med base i Jordan. I tillegg har Norge sendt rundt 60 soldater til Irak for å hjelpe irakiske sikkerhetsstyrker i Arbil.