Amnesty: Mulige folkerettsbrudd i Mosul

Luftangrep og harde kamper vest i Mosul har kostet mange sivile livet. Amnesty ser et mønster som antyder at den USA-ledede koalisjonen ikke gjør nok for å hindre at ikke-stridende blir drept. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix
Luftangrep og harde kamper vest i Mosul har kostet mange sivile livet. Amnesty ser et mønster som antyder at den USA-ledede koalisjonen ikke gjør nok for å hindre at ikke-stridende blir drept. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amnesty sier økningen i sivile drepte i Mosul, kan tyde på at den USA-ledede koalisjonen ikke gjør nok for å hindre at ikke-stridende dør i kampene om byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskerettighetsgruppen kommer med en rapport etter at det amerikanske forsvaret nylig innrømmet å ha stått bak et angrep som ifølge innbyggerne i Mosul kostet over 100 sivile livet. USA leder koalisjonen som sammen med irakiske styrker kjemper for å gjenerobre byen fra ekstremistgruppen IS.

Gransker angrep

Amerikanerne har ikke bekreftet om sivile ble drept i angrepet 17. mars, men etterforsker saken. I Amnesty-rapporten omtales også et angrep sist lørdag der "opptil 150 personer" ble drept. USA gransker en rekke angrep vest i byen, som skal ha ført til sivile tap.

Forsvarsdepartementet Pentagon opplyser at det går gjennom 700 videoopptak av luftangrep mot Mosul, og at granskingen er høyt prioritert.

– Det har vært flere dager med angrep i Mosul. Rapportene om sivile tap varierer, og noe av det vi ser på er om enkelte av tallene summerer ulike hendelser og trefninger i det svært intense og voldsomme slaget som pågår om Mosul, sier talsmann oberst J.T. Thomas ved den amerikanske hovedkommandoen for Midtøsten, Nord-Afrika og Sentral-Asia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Åpenbart brudd

Ifølge rapporten er det samlet inn bevismateriale som "peker på et mønster der koalisjonens luftangrep fullstendig ødelegger hus mens familier befinner seg inni dem". Den fastslår at det å ikke ta grep for å unngå sivile tap vil være "et åpenbart brudd" på folkeretten.

Irakiske styrker startet angrepet på Mosul i oktober etter flere måneder med forberedelser. I januar ble den østlige delen erklært "fullstendig frigjort", og kampene står nå om Vest-Mosul. Her er befolkningstettheten høyere og de militære bruker artilleri og luftangrep i større grad, noe som har ført til at mange har advart mot økt fare for sivile liv.

400.000 fanget

Under kampene om Falluja og Ramadi ble sivilbefolkningen bedt om å forlate byen, men i Mosul har de fått motsatt beskjed. Irakiske myndigheter har bedt dem om å bli, for å unngå en stor bølge av folk på flukt.

Det ble anslått at det var rundt en million mennesker i byen da offensiven for å gjenerobre den startet. I dag tror FN at rundt 400.000 er fanget i IS-kontrollerte bydeler.