Irakiske styrker gjenopptar offensiven mot gamlebyen i Mosul

Hundrevis av sivile er drept i de irakiske regjeringsstyrkenes og koalisjonsstyrkenes angrep mot Vest-Mosul de siste ukene. Foto: AP / NTB scanpix
Hundrevis av sivile er drept i de irakiske regjeringsstyrkenes og koalisjonsstyrkenes angrep mot Vest-Mosul de siste ukene. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske regjeringsstyrker har gjenopptatt angrepene mot gamlebyen i Mosul, der et stort antall sivile ifølge FN er drept og mange er innesperret. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 200 sivile skal ha blitt drept i et flyangrep mot gamlebyen i Mosul for ti dager siden, som den USA-ledede koalisjonen mot IS har innrømmet at de sto bak.

– Vi er sjokkert over dette forferdelige tapet av menneskeliv, sa FNs humanitære koordinator for Irak, Lisa Grande, i helga.

Pentagon har lovet å granske angrepet, og irakiske regjeringsstyrker innstilte i helga midlertidig sine angrep mot området.

– De store sivile tapene i gamlebyen tvinger oss til å stanse operasjoner og revurdere planene våre, sa en talsmann for de irakiske sikkerhetsstyrkene lørdag.

Ifølge kilder i det irakiske sivilforsvaret i byen er minst 3.000 sivile drept siden irakiske styrker, med flystøtte fra den USA-ledede koalisjonen, innledet sin offensiv mot Vest-Mosul for en måned siden.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er rundt 400.000 sivile fortsatt fanget i Mosuls gamleby, og IS truer med å skyte dem som flykter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her bombes et av IS' hovedkvarter i Mosul

Mandag gjenopptok de irakiske styrkene sine angrep og opplyste at al-Nuri-moskeen i Faruq-gaten er ett av målene. Det var i denne moskeen Abu Bakr al-Baghdadi proklamerte opprettelsen av Den islamske staten (IS) i 2014.

– Det føderale politiet og spesialstyrken begynte i dag framrykkingen langs sørvest-aksen av gamlebyen, opplyser øverstkommanderende for politistyrken i byen, general Raed Shakir Jawdat.

Rapport: Skoler blir systematisk angrepet verden over