– IS løslater fanger i Mosul

Irakiske sikkerhetsstyrker står foran en ødelagt moské i Mosul. Ekstremistgruppa IS er på retrett fra byen.
Irakiske sikkerhetsstyrker står foran en ødelagt moské i Mosul. Ekstremistgruppa IS er på retrett fra byen. Foto: Khalid Mohammed / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

IS har løslatt flere titall fanger fra fengsler i den delen av Mosul som fortsatt kontrolleres av ekstremistgruppa, opplyser lokale kilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Løslatelsen skal ha skjedd fredag og tolkes som et tegn på at IS er under hardt press av den amerikanskstøttede irakiske offensiven.

Offensiven begynte i oktober, og i januar fikk irakiske styrker kontroll over Øst-Mosul. Men IS kontrollerer fortsatt store deler av Vest-Mosul. Byen deles i to av elven Tigris.

Blant fangene som har blitt fengslet og som nå skal være løslatt, er folk som har blitt tatt av IS for å røyke sigaretter, noe ekstremistgruppa hadde lagt ned forbudt mot. Også personer som har hatt mobiltelefoner på seg, har blitt kastet i fengsel fordi IS hadde lagt ned forbudt mot å kommunisere med omverdenen.

Les også: – Slektninger av IS-krigere flykter fra Raqqa

En av fangene som nå er løslatt, forteller ifølge Reuters at to IS-krigere kom og hentet ham og flere andre fanger i kjelleren som de satt i. Gruppen fikk bind for øynene og ble kjørt vekk i en buss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter å ha kjørt en stund stoppet vi, og de ba oss ta av oss bindene for øynene. Så sa de at vi skulle gå og at vi var frie, forteller mannen.

En annen innbygger i Mosul forteller ifølge Reuters at broren hans plutselig dukket opp i huset hans fredag etter å ha vært fengslet i en måned for å ha hatt en mobiltelefon.

IS har mistet kontrollen over det fleste byene som de erobret i 2014 og 2015.

Norsk ekspert: – Vi har undervurdert IS for ofte

Redd Barna: – En generasjon av syriske barn risikerer livet

Les også:

Voldsomt motangrep fra IS i Mosul: – En idiotisk plan

Al-Baghdadi har rømt og gjemmer seg i ørkenen

Vest-Mosul: – Kjemper fra dør til dør