FN: Utmattede og dehydrerte sivile flykter fra Vest-Mosul

Irakiske politistyrker feirer at de har tatt kontroll over et nabolag i Vest-Mosul. Mellom seg holder det et IS-flagg. Foto: Mohammed Saad / AP / NTB scanpix
Irakiske politistyrker feirer at de har tatt kontroll over et nabolag i Vest-Mosul. Mellom seg holder det et IS-flagg. Foto: Mohammed Saad / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN anslår at 8.000 mennesker har flyktet fra Vest-Mosul etter at offensiven mot det IS-kontrollerte området startet. Mange er utmattet og dehydrert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Offensiven mot de tett befolkede områdene i Vest-Mosul startet 19. februar. FN har anslått at det fortsatt bor 750.000 sivile i området.

FNs kontor for humanitær koordinering (OCHA) opplyste tirsdag at så langt har 8.000 mennesker flyktet til steder sør for byen. Etter hvert som de irakiske styrkene har rykket inn i mer tettbefolkede områder av byen, har flyktningstrømmen økt. Styrkene har nå full kontroll over enkelte områder, som landsbyen Abu Saif og bydelen Tayyaran.

Kampene pågår nå i Wadi Hajar, som beskrives som et tett befolket område. Ifølge irakisk politi har styrkene kontroll over 70 prosent av bydelen.

Sjekker mennene

Tidligere tirsdag opplyste en irakisk general at om lag 300 mennesker hadde nådd fram til en militær kontrollpost sør for byen.

– Så langt i dag har vi 300 fordrevne, menn, kvinner og barn. Det kommer flere. Når de kommer, blir de stanset og atskilt. Mennene blir ransaket og sjekket mot en database, sier Salman Hashem fra den irakiske antiterrorenheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens mennene blir sjekket, får kvinner og barn utdelt vann, mat og kondensert melk.

Les også: Pentagons plan for å bekjempe IS er klar

Reiste ved daggry

En ung kvinne sier at hun og familien forlot Mosul ved femtiden om morgenen.

– Vi løp i begynnelsen, og så gikk vi resten av veien. Vi måtte løpe fordi vi var redde for å bli skutt av IS. De holdt oss fanget og ville ikke la oss dra, sier 18 år gamle Baidaa, som er kommet til kontrollposten med sine to små barn.

Irakiske styrker med støtte fra flere militsgrupper og en USA-ledet koalisjon innledet offensiven mot Mosul 17. oktober. I januar fikk styrkene kontroll over Øst-Mosul. Tidligere har irakiske offiserer anslått at det kan ta måneder før IS er drevet ut av Vest-Mosul.

Norsk ekspert: – Kan dukke opp uventede ting fra IS

Les også:

Navarsete ber om mer åpenhet rundt Norges kamp mot IS

– IS kan gjenoppstå etter Mosuls fall