IS drevet ut av flyplassen i Mosul

Det ventes harde kamper i Vest-Mosul fremover. Bildet er fra onsdag denne uken. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB scanpix
Det ventes harde kamper i Vest-Mosul fremover. Bildet er fra onsdag denne uken. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Irakiske styrker sier de har kontroll over flyplassen vest i Mosul, byen der ekstremistgruppen IS' har sin siste store skanse i Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Offensiven mot Mosul retter seg nå mot den vestlige delen av byen, som har vært under IS-kontroll siden 2014. IS-krigerne ble drevet ut av den østlige delen av Mosul i januar, men fortsatt har ekstremistgruppen flere tusen medlemmer i byen.

Fire timers kamp

Torsdag har styrkene rykket fram mot både flyplassen i byen og en nærliggende militærbase. Flyplassen er nå under full irakisk kontroll, etter en offensiv som tok fire timer. Ekstremistgruppen fortsetter å skyte raketter mot flyplassen fra sine stillinger lenger inn i byen, skriver BBC , som har reporter på stedet.

Flyplassen ligger sør i byen, vest for Tigris-elven, og er et viktig strategisk punkt i kampen mot ekstremistene. Angrepene startet med flere bombeangrep natt til torsdag, mens pansrede kjøretøy tok seg inn på rullebanen i løpet av morgentimene.

Styrkene møtte sterk motstand ved terminalbygningene. IS har også plassert ut flere veibomber rundt flyplassen, ifølge den britiske kringkasteren.

350.000 fanget

Offensiven mot Mosul ble startet i oktober i fjor, med støtte fra USA. Søndag kunngjorde Iraks statsminister Haider al-Abadi en fornyet offensiv mot den vestlige delen av byen. Det er ekstremistgruppens siste store skanse i Irak.

Det er ventet at kampen om Vest-Mosul blir svært krevende. Ifølge Redd Barna befinner det seg om lag 350.000 barn i området. Organisasjonen ber Irak og vestlige allierte gjøre alt for å sikre at sivile bygg ikke blir truffet under offensiven.

Les også: Irak: – En ny fase i kampen mot IS

FN: – 30.000 har vendt tilbake til Mosul

Irakiske styrker og politi kjemper mot IS om kontrollen over Vest-Mosul. Bildet er fra onsdag. Foto: Bram Janssen / AP
Irakiske styrker og politi kjemper mot IS om kontrollen over Vest-Mosul. Bildet er fra onsdag. Foto: Bram Janssen / AP

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden